Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Zanima me da li se mogu pariti sijamske mačke ako su različitih boja? Mačak je sijamski blue point, a ženka sijamski seal point.
Milica

O: Sijamska mačka je prepoznatljiva po karakterističnoj svetloj jednobojnoj dlaci sa tamnijim obeležjima (eng. – point) u boji, na nogama, repu i glavi. Imaju elegantno telo na tankim, visokim nogama i duguljastu glavu. Postoji više varijeteta sijamskih mačaka: sa pointom, varijetet sa tabby šarom, varijetet sa kornjačevinom, varijetet bez pointa i tabby šare, bela sijamka (white siamese).

Varijeteti sa pointom imaju određenu boju na licu, ušima, nogama i repu koja može biti crna (seal point), plava (blue point), boja čokolade (chocolate point), ljubičasta (lilac point) dok je boja dlake na ostalim delovima tela svetlija.

Karakteristično prebojavanje rezultat je genske mutacije enzima koji postaje temperaturno osetljiv, tako da njegova aktivnost slabi na višim temperaturama (proizvodi se malo ili se ne proizvodi pigment – na vratu i telu), ali postaje aktivan na delovima tela na kojima je temperatura niža (glava, uši, noge , rep – tj. na perifernim delovima tela) tako da na tim mestima dolazi do produkcije pigmenta. Zbog intrauterine temperature koja nije povoljna za produkciju pigmenta, sijamski mačići se rađaju beli, a njihove karakteristične odlike nastaju postepeno i postupno. Kod nekih uzgojnih linija, kao i u  nekim toplijim podnebljima, karakteristične odlike nastaju sporije i ne razvijaju se u potpunosti sve dok mačka ne napuni godinu dana.

Varijetet sa crnom bojom (seal point) je nekada bio najbrojniji. Blue point mačići su nastali kao genetička varijacija seal point mačaka  i u početku su smatrani manje značajnim varijetetom. Boja krzna sa starošću postaje tamnija tako da ukoliko se izlažu na izložbama, to je bitno raditi dok su mlađe, jer će se sudije uvek odlučiti za mačku svetlijeg krzna ukoliko u konkurenciji imaju mačke istih ostalih kvaliteta.

Seal point sijamke imaju braon (boja tuljana – engl. seal – tuljan), skoro crno karakteristično prebojavanje na već pomenutim mestima, na telu, a boja njučkice i šapa je takođe iste boje. U okviru ove boje postoji veliki broj varijeteta u nijansama, tako da se mogu sresti crno – beli primerci , kao i sasvim suprotno, primerci tamno braon boje čitavog tela sa jako slabim kontrastom između pointa i tela. Kod veoma mladih mačića point je nejasan, tako da u najranijem uzrastu crni i plavi varijeteti su gotovo identični i potrebno je par nedelja da bi razlike postale vidljive.

Blue point varijetet ima plavosivo karakteristično prebojavanje (point) na plavičasto belom krznu. Do tamnog prebojavanja tela dolazi samo u starosti.

Gen koji je zaslužan za karakteristično prebojavanje sijamskih mačaka je recesivan gen, što znači da će roditelji sa pointom, dati uvek karakteristično potomstvo, odnosno mačiće sa pointom.

Sa veterinarskog aspekta gledano, ne postoji nikakva prepreka u tome da dođe do njihovog parenja, a što se tiče felinološkog aspekta, najbolje je kontaktirati Felinološko društvo Srbije, gde možete dobiti najpotpunije informacije.

OZNAKE: