Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Pas mi se zatrovao evo peti dan se mučimo oko njega i veterinar mu daje svaki dan inekcije i infuzije pod kožu, a on je sve gori, šta da radimo? Pozdrav i hvala vam, Gaga
O: Trovanje otrovima za pacove je jedan od najčešćih oblika trovanja kod pasa. Ova grupa otrova dolazi u različitim oblicima, a svi deluju kao antikoagulanti i najčešće su kumarinski derivati. Imaju kumulativno delovanje u organizmu pa se toksično dejstvo javlja tek nakon što se unese određena doza, odnosno nakon što prođe određeno vreme. U onim slučajevima kada se u organizam odjednom unesu vrlo velike doze može doći do akutne vazodilatacije i pada krvnog pritiska i smrt zbog hemodinamičkog kolapsa. Otrovi za pacove su kompetitivni inhibitori vitaminu K u procesu grušanja krvi, a osim toga, oštećuju kapilarni endotel. Njihovo toksično dejstvo se ogleda u nastanku hemoragiče dijateze.

Klinička slika se ogleda nastankom slabosti životinje, bledilom vidljivih služokoža i krvarenju po telu, u obliku većih ili manjih hematoma po ušima, butinama, u okolini zglobova, posebno skočnog zgloba. Krvarenje se potom nastavlja u svakom tkivu, u potkožju, mišićima, plućnim krilima, potrbušnici, u mozgu itd. Otrovane životinje mogu da imaju krvavi proliv ili da povraćaju krv, da kašlju zbog sakupljanja krvi u plućima, a mogu krvariti na nos ili mokriti krv. Svaka povreda, pa čak i ubod najtanjom iglom može izazvati nezaustavljivo krvarenje.

Lečenje se sprovodi specifičnim farmakološkim antidotom, a to je vitamin K (Konakion). Uz njega dajemo infuzije glukoze i fiziološki rastvor, čime se suzbija dehidraciju i nadoknađuje izgubljena krv. C vitamin se primenjuje zbog zaštite endotela krvnih nerava, a komplikacije bakterijske prirode sprečavaju antibiotici. Sama terapija kod trovanja traje 10 do 14 dana jer zbog kumulativnog delovanja (sporo se izlučuje i sporo se razgrađuje) svaka rezidua ("zaostala") u organizmu može uzrokovati recidiv (ponovnu pojavu znakova i povratna stanja).

Za vreme oporavka psu treba davati lako svarljivu hranu (npr. Royal Canin, ili Purina EN). Ove hrane su visoko svarljive pa ih i uz smanjenu enzimatsku aktivnost creva mogu svariti. Probiotici ili "dobra vlakna" podstiču regulaciju dobre mikroflore. U ponudi apoteka Pet centra nalaze se i posebne hrane za oporavak: Royal Canin Recovery i Convalescence od Purine. To su potpune dijetetske hrane za pse i mačke koje sadrže visok nivo energije i esencijalnih hranjivih materija. Takođe je preporuka hranu za oporavak davati u periodu 2-3 dana, a dalje nastaviti sa hranom koja se koristi kod poremećaja u varenju, a to su hrane koje sam ranije spomenula.

Takođe, psu možete dati i Calo pet pastu – visokokalorični dodatak ishrani s omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, taurinom, vitaminima i mineralima za pse i mačke. Njome se u organizam unosi energetski koncentrat u obliku vrlo ukusne paste obogaćene životno potrebnim vitaminima, mineralima i taurinom. Ova ukusna pasta može se nuditi u slučajevima gubitka apetita ili nedovoljnog uzimanja hrane kao izvor energije za organizam. Ako životinja u potpunosti odbija hranu, neophodno je pastu davati kao samostalan obrok u količini 3-4,5 g/kg telesne mase.

U svakom slučaju pridržavajte se svih uputstava vašeg veterinara. Obaveštavajte ga o svim oscilacijama tokom samog oporavka, jer je na takav način omogućeno veterinaru da prati sam tok oporavka kao i prikladno da reaguje u slučaju komplikacija.

O lečenju psa kod trovanja pisali smo u tekstovima koji glase Trovanje kumarinskim preparatima – otrov za miševe i pacove i Postupak u ambulanti pri sumnju na trovanje/Uloga veterinarskog tehičara.

 

OZNAKE: