Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačka starog 7 god. Pre 15 dana mu je operisana mokraćna bešika i vađen pesak. Nije mogao da piški i kateterizacija nije uspela. Postoperativno stanje je bilo jako loše, kreatinini i urea su mu bili povećani 6x, bio je na svakodnevnoj infuziji i gomili injekcija, nije jeo 8 dana, samo je povraćao. Piškio je nekontrolisano, pre 6 dana mu se stanje počelo popravljati i išlo je na bolje. Sada jede, pije, mokrenje se normalizovalo ali u poslednja dva dana počeo je jako često odlaziti u posip i mokri po par kapi. Da li je to normalno? Danas mu je ponovo vađena krv. Naš Veterinar je uvek u gužvi i uskraćena sam za mnoge savete i pitanja. Kojom hranom da ga hranim u buduće?

Svojevoljno sam uzela Royal Canin urinary S/O i Hill's c/d mokru hranu. Molim vas, dajte mi neki savet jer sam jako zabrinuta. Prošli smo pakao.
Hvala unapred, Olivera i mačak Žorž

O: Najčešća indikacija za otvaranje bešike je postojanje urolita koji se mogu nagomilati u velikoj količini i znatno ometati mokrenje. Operacija se izvodi u opštoj anesteziji. Postoperativno se operisanoj  životinji aplikuju  antibiotici u trajanju najmanje 4 - 5 dana. Predlaže se gladovanje od 48 h a zatim se daje tečna i kašasta hrana.

Takođe je neophodno raditi biohemijske analize krvi čiji nam parametri mogu ukazati na postoperativna dešavanja u organizmu.

Visok novo kreatinina i ureje može ukazivati na: kataboličaka stanja, dehidraciju, blokiranu uretru, renalnu insuficijenciju, kongestivna srčana oboljenja itd. Biohemijski nalaz je specijalna dijagnostička metoda i sam ne znači ništa, već se sud o zdravstvenom stanju životinje donosi uz anamnezu, klinički pregled i možda još neke neophodne specijalne metode pregleda (ultrazvučna dijagnostika, rentgen itd.). 

Kada životinja ima problema sa stvaranjem urolita, predlaže se posebna medicinska hrana.

Kamenčići mogu biti različitog porekla: struviti, kalcijum - oksalati, amonijum - urati, cistinski kamenčići.

Korišćenjem hrane Royal Canin Urinary S/O ili High dilution S/O utičete na prevenciju daljeg pojavljivanja struvitnih i oksalatnih kamenčića. Ova dijeta sadrži više natrijuma, što rezultira povećanim unošenjem vode i dovodi do razređenja mokraće. Time se smanjuje koncentracija minerala i povećava kiselost mokraće, što utiče negativno na stvaranje kamenaca. Royal canin renal za mačke dovodi do alkalizacije urina i pomaže pri rešavanju amonijum - uratnih i cistitnih kamenčića. Pri odabiru adekvatne hrane potrebno je da raspolažete informacijama o vrsti kamenčića.

Često korišćenje posipa i mokrenje po par kapi ukazuje na postojanje opstrukcije urinarnih puteva, upale bešike itd. Pored ovih simptoma životinja može da pokazuje bol, nelagodnost, a ponekada, u slučajevima upale bešike i povišenu temeraturu. Kada primetite ovakve simptome kod mačka, svakako je neophodno odmah ga odvesti kod veterinara.

Predlažem Vam da odvedete mačka na ponovni pregled kod veterinara i da sledite uputstva koja Vam da Vaš veterinar. On je najbolje upućen u zdravstveno stanje Vašeg mačka.

Mislim da bi trebalo da hranite mačka hranom Royal Canin High dilution S/O, jer ta hrana dovodi do izlučivanja veće količine mokraće, a samim tim se bolje ispira urinarni trakt.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak