Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P:  Posle prvih simptoma, kašljucanja, kijanja i jednog povraćanja, maci (5 meseci, vakcinisana pre 15 dana) je na pregledu ustanovljena pneumonija ili bronhitis - čulo se krčanje u grudima. Dat je Longacef (injekcije). Danas treba da primi treću inekciju, a stanje se baš danas znatno pogoršalo: još juče je bila vesela, igrala se, a danas uglavnom kunja, "zamisljena je", nešto malo je pojela, malo se nevoljko poigrala... Kakve su joj šanse, s obzirom da smo na početku čuli da bi moglo biti fatalno? Hvala na brzom odgovoru, Svetlana

O: Oboljenje pluća se najčešće javlja kao bronhopneumonia različite etiologije.

Uzroci mogu biti: bakterije, virusi, larve parazita, gljivice.

Od bakterija najčešće su prisutne: Pseudomonas aeruginoza, Brucella bronchiseptica, Klebsiella sp, Microccocus pyogenes, Streptococcus pyogenes itd.

Od virusa najčešći uzročnici su: feline parainfluenza virus i calicivirus.

Simptomi: poremećaj opšteg stanja, povišena telesna temperatura, odsustvo apetita ili slab apetit, dlaka bez sjaja, koža zbog dehidracije gubi elasticitet, apatija, kašalj u početku kratak, mukao, bolan, kasnije vlažan i dubok, zapušeni nosni otvori, iscedak iz nosa i oka. Primarnu bakterijsku pneumoniju prate često gastrični problemi, a zbog napada kašlja dolazi lako i do povraćanja. Kod pneumonije koja duže traje stanje može da se reperkutuje i na srčani mišić.

Terapija: antibiotici širokog spektra, čak i ako je pneumonija virusne etiologije, iz razloga da bi se prevenirala sekundarna bakterijska infekcija. Zatim vitamini i simptomatska terapija za prateće simptome. Izbor terapije određuje veterinar koji je pregledao životinju i na osnovu kliničkog pregleda dijagnostikovao oboljenje.

OZNAKE: