Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Zdravo, u pitanju je zec, nedavno se razboleo, pokazuje teške simptome, gubitak ravnoteže, nekoordinisane pokrene, konstantno podizanje i savivijanje glave, gubitak težine, ima plavu opnu preko očiju, reaguje na zvuke, nije izgubio aperit. Bojim se da nije u pitanju zaraza koja moze preći na čoveka jer jedan član porodice ima jako oslabljen imunitet. Hvala unapred .


O: Ako osim navedenih znakova, vaš kunić ne pokazuje smetnje od strane probavnog, urogenitalnog ili disajnog sistema, verovatno se radi o bolesti neurološkog sistema. Neurološke bolesti kod kunića dosta su česte, ali uzroke mnogih od ovih bolesti ponekad je teško ili gotovo nemoguće pronaći. Neke od najčešćih su: gubitak ravnoteže i tortikolis, urinarna inkontinencija, delimična ili potpuna pareza ili paraliza jednog ili više ektremiteta i moždani udar.


Pojam tortikolis (krivi vrat), po pravilu označava stanje u kojem kunić ima iskrivljenu glavu na jednu stranu. Ne predstavlja samostalnu bolest. Sindrom je poremećaja u metaboličkoj ravnoteži organizma kunića, poremećaja centralnog nervnog sistema (mozak i leđna moždina), vidnih organa, centra za ravnotežu u unutrašnjem uvetu. Uzroci mogu biti: infekcije srednjeg ili unutrašnjeg uveta, parazitarna invazija centralnog nervnog sistema s Encephalitozoon cuniculi, moždani udar, apscesi ili tumori mozga, povrede glave, intoksikacija. Tortikolis se ponekad javlja i sa simptomom brzog pomeranja očne jabučice s jedne strane na drugu što je pokazatelj kako kunić ima istovremeno i vrtoglavicu.


Simptomi se mogu pojaviti vrlo iznenada; kunić hoda unaokolo s glavom položenom na jednu stranu. U težim slučajevima, kunić može biti toliko dezorijentisan da ne može ni da hoda pa provodi vreme vrteći se u krug u pokušavanju uspostavljanja ispravnog hoda. Većina kunića ima održan apetit, ali mnoge je potrebno hraniti rukom i sa puno nežnosti. Većina tada nije oduševljena briketiranom hranom, međutim sa veseljem prihvataju svežu hranu (voće i povrće).


Bez obzira na uzrok, većina slučajeva tortikolisa ima vrlo slične kliničke simptome, međutim lečenje je ipak potrebno individualizovati. U slučaju da je jedno oko usmereno prema dole, a obično se ne zatvara, potrebno je i lokalno tretirati mastima ili kapima za oči kako bi se zadržala vlažnost oka.


Nemogućnost održavanja ravnoteže dovodi do okretanja kunića na stranu i nemogućnosti stajanja, a možete pomoći tako da smanjite držanje i uzimanje u ruke. Međutim, ako ga dižete, držite ga sigurnim uz vaše telo, kako bi se osećao što stabilnijim.


Većina uzroka tortokolisa se uspešno leči, međutim ponekad ni to nije moguće. Ukoliko se radi o upalnoj etiologiji, terapija antibioticima je vrlo uspešna. Međutim, ponekad i ako se kunić oporavi doživotno ima malo nakrivljenu glavu.


Kunići su veliki borci, a možete mu pomoći pružanjem mnogo ljubavi i kvalitetne prehrane.


Više o tortikolisu pisala je koleginica: Tortikolis (krivi vrat) - neurološka bolest kunića

 

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak