Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani, imam par pitanja a reč je o buldogu starom 5.5 godina, obzirom na našu "opsednutost  - oduševljenost" treba nam hladna glava da nas posavetuje. On je fenomenalno vitalan, veseo. U zimskom periodu zbog kraćih šetnji oslabi mu kondicija ali to je nadoknadivo. Nisu mu se spustili testisi - tretiran je hormonima u uzgajivačnici - da li ih sada treba operisati i gde? Da li je moguće negde uraditi bioage test / provera opšteg zdravstvenog stanja? Kolika je prosečna starost buldoga i kako ga negovati da mu bude divno?
Srdačan pozdrav,
Sanela

O: U vreme rađanja  psa testisi se nalaze u abdomenu u blizini bubrega. Spuštaju se u skrotum 7. - 10. dana nakon rođenja. Kako je skrotum bogat masnim tkivom palpacija u smislu kontrole testisa nema smisla pre osme nedelje. Kod većine pasa moguće je sa velikom sigurnošću potvrditi prisustvo testisa između 8 i 12 nedelja starosti, a u nekih rasa pasa najsigurnije je potvrditi prisustvo testisa u skrotumu  između 5. - 12. meseca .

Za zaostajanje jednog ili oba testisa u trbušnoj duplji predisponirane rase su: pudle, chow-chow, jazavičar, pekinezer, bokser, buldog. Češće je zastupljen jednostrani kriptorhizam i kod njega je plodnost očuvana.

Samo spuštanje testisa se odvija u 3 faze:

1. spuštanje kroz trbušnu šupljinu kroz ingvinalni kanal
2. stvaranje otvora u ingvinalnom kanalu kroz koji testis prolazi 
3. prolazak i spuštanje testisa u skrotum

U medicinskom smislu zaostali testis može biti potencijalna opasnost po psa iz razloga što ćelije zaostalog testisa mogu maligno alterisati. Pored abdominalnog postoji i ingvinalni kriptorhizam kada je testis tokom spuštanja zaostao u ingvinalnom kanalu.

Životinje kriptorhidi u kasnijem dobu mogu promeniti ponašanje; zato je indikovano hirurško odstranjivanje testisa.

Tretman ovakvih pasa podrazumeva hirurško odstranjivanje zaostalog tesisa, a kastracija normalno spuštenog testisa. Zaostali testis je najčešće atrofiran pa njegovo premeštanje u skrotom nema nikakvog smisla čak ni estetski.  Tretman hormonima se sprovodi u najranijoj fazi  (3 - 4 meseca starosti psa) ako je kriptrorhizam otkriven. Postoji mogućnost da je ova anomalija nasledna pa se u kinologiji ona smatra diskvalifikacionom manom.  Jedinke kriptorhidi se zato isključuju iz priploda.

Što se tiče nege buldoga, ona podrazumeva kvalitetnu ishranu, redovnu kontrolu zdravstvenog stanja, redovnu vakcinaciju, obezbeđivanje dobrih uslova držanja, svakodnevne šetnje i redovnu higijenu.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak