Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Poštovani, imam mužjaka rotvajlera starog 5g. i poslednja dva dana ne može da mokri i povraća. Prvi dan je normalno jeo i pio ali je počeo da povraća i da odbija hranu a svu vodu koju popije ispovraća. Primetio sam jutros da je jeo travu ali je ubrzo ispovraćao. Stomak mu je naduven i osetljiv na dodir u predelu zadnjih nogu. Šta bi moglo da bude??? Unapred zahvalan, Nikola


O: Stanje koje ste opisali je urgentno i životno ugrožava Vašeg psa! Molim vas da se što pre obratite Vašem veterinaru! Prema onome što ste opisali mogu da posumnjam na nemogućnost eliminacije mokraće iz mokraćnih puteva i posledičnu pojavu uremije. Ako pas ne može da mokri, bez obzira šta je uzrok, mokraćna bešika se ne prazni, što dovodi do njene distenzije, a nakupljeni produkti mokraće (urea, kreatinin...) se vraćaju u krv i izazivaju intoksikaciju organizma. Takvo stanje se naziva uremija, a kao posledica takve intoksikacije javlja se povraćanje, malaksalost, dezorjentacija životinje, dehidratacija, a zatim i uremična koma, kada urea prođe hemo-encefalnu barijeru, i završava se uginućem životinje.

Jedna od komplikacija je i ruptura mokraćne bešike kada se njen sadržaj izliva u trbušnu duplju. Ovo stanje zahteva i hitnu hiruršku intervenciju saniranja zida mokraćne bešike. Uzroci obstrukcije izvodnog kanala mokraćne bešike mogu biti različiti. Od urolita (mokraćnog kamenja) koji izvrše obstrukciju samog kanala, do spoljašnjeg pritiska na izvodni kanal usled postojanja različitih tumora u abdomenu, hoperplazije prostate i sl.


Više o pojavi urolita kod pasa možete pročitati u tekstu koleginice Ane Jovanović, dr. vet. med. pod naslovom “Kamen u bešici/uretri (struviti) i ishrana”.

Ovakva stanje zahtevaju brzu intervenciju veterinara. Pre svega je ključno obezbediti evakuaciju mokraće iz mokraćne bešike (kateterizacijom ili cistocentezom), a sprovesti terapiju tečnostima putem infuzije kako bi se što pre eliminisali štetni produkti iz krvi. Zatim se rešava primarni problem koji je ovakvo stanje izazvao. Nakon stabilizacije životinje pristupa se analizi krvi i detaljnoj analizi stanja kako bi se utvrdio uzrok, ali i posledice koje takvo stanje može da ostavi u organizmu.

Opisani problemi takođe dovode i do posledičnog oštećenja bubrega, pa je pravovremena intervencija kao što vidite iz mnogo razloga neophodna i hitna. 

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak