Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam miša i zanima me da li je normalno da se on stalno čese, a danas sam videla da je prokrvavio uvo? Da nije možda bolestan? Stalno mu čistim i baš mnogo brinem o njemu. Tanja

O: Jedan od najčešćih problema sa kožom kod miševa su kožne rane i apscesi. Lezije ili ranice na koži mogu se pojaviti kao male rane, koje se kasnije mogu da razviju u apscese ili na tim mestima može doći do gubitka dlake i ulceracija kože. Ove promene na koži mogu nastati kao posledica samopovređivamja  i to najčešće zbog stresnih situacija.

U takvim slučajevima najčešće se javljaju promene na koži u području glave, vrata i nogica. Te ranice su uglavnom mehaničke povrede nastale kao posledica kretanja i igranja u kavezu, a predstavljaju povoljne uslove za razvoj bakterija i gljivica.

Svaka rana, bez obzira na njenu dubinu, može da  bude opasna, prvenstveno zbog naknadne kontaminacije mikroorganizmima koji sa njom dolaze u kontakt. Organizam sanira defekt na taj način što na mestu povrede posle prestanka krvarenja dolazi do formiranja zaštitne kraste pod kojom se tkivo regeneriše.

Oporavak može da  bude  potpun ili se oštećeno tkivo zamenjuje vezivom (ožiljak). Nečiste i inficirane rane su crvenih, otečenih rubova, bolne i temperirane. Proces zaraštavanja je usporen, a pojavljuje se gnoj. Ako rana nije otvorena, gnoj se nakuplja u novostvorenoj šupljini što je vidljivo oticanjem tog dela tela - nastaje absces.

Najbolje je da miša što pre odvedete u neku od veterinarskih ambulanti, kod veterinara koji će ga pregledati i ako je potrebno obraditi ranu, kao i preporučiti eventualno potrebnu dalju terapiju.
 

 

 

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak