Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam veliki problem. Ove godine mužijaci mi slabo pevaju, ženke nikako da snesu jaja, a mužijak je pušten sa njima. Na koji način je najbolje da ih uparim, s tim da su se te ptice parile prošle godine. Na koji način se sprema proklijalo seme? Unapred hvala, Miloš

O: Malino kanarinci (Belgijski slavuljari) su jedna od najznačajnijih i pored Harzer-rollera i najrasprostranjenijih rasa kanarinaca pevača. Malino kanarinci su porekom iz Belgije, a zatim su vrlo brzo rašireni  po celom svetu. Karakteristika ove rase je da njihova pesma podseća na pesmu slavuja ili na tzv. “žuborenje” vode.

Malino kanarinac je svetlo - žute boje, mužjak intenzivno žute, dok je ženka  mirnijih tonova. Dugački su oko 16,5 - 17 cm. Glavna njihova karakteristika je odlična pesma, koja u mnogim partijama podseća na pesmu slavuja. Malino kanarinci zauzimaju poseban stav kada pevaju, tako što blago nagnu napred prednji deo tela. Kada pevaju partije koje podsećaju na pesmu slavuja, onda imaju zatvoren kljun.

Samo zdrave i zadovoljne ptice mogu pokazati sav svoj potencijal. Za malinoe je veoma bitno da se ne ugoje, jer ugojene ptice postaju trome i gube interesovanje za pesmu. Prostorija u kojoj se drže kanarinci treba da je svetla, bez promaje, prijatne temperature i čistog vazduha. U vreme parenja, temperatura prostorije mora biti od 18 - 20 °C.

Ishrana kanarinaca treba da obezbedi belančevine, ugljene hidrate, masti, vitamine i mineralne materije, kao i stalno dostupnu svežu vodu. Preporučuje se sledeća šema mešanog semena kao baza ishrane: seme uljne repice 40%, svetlo seme 20%, ljušten ovas 5%, muhar 10%, proso 15%, konopljino seme 10%. Uz ovo, najmanje 2 - 3 puta nedeljno kanarincima treba davati sveže voće i povrće. U slučajevima pada plodnosti, pada imuniteta, možete dodavati vitaminsko-aminokiselinske preparate.

Najbolje vreme za parenje je od novembra do početka leta. U tom periodu bi trebalo odraditi odabir roditelja i obezbediti određene uslove koji su neophodni za parenje i uspešno izvođenje mladih. Roditeljji za parenje treba da su zdravi, ne premladi i ne prestari (8 meseci do 5 - 6 god.), pravilno operjali. Dve nedelje pred parenje daje im se jača hrana bogata belančevinama i vitaminima (uz mešavinu semena dodavati kuvano jaje ili neki od vitaminsko-aminokiselinskih preparata, a posebno se u smeši može povećati procenat konopljinog semena). Kavez koji smo odabrali za izvođenje mladih treba očistiti, dezinfikovati i postaviti gnezdo, presvučeno mekanim materijalom (vuna). Na pod kaveza treba staviti krpice, kako bi ženka sama napravila gnezdo. Posle parenja, obično 5 - 6 dana, ženka snese 3 - 5 jaja, a zatim leži na jajima oko 13 dana. Mužjak može ostati, a možete ga i ukloniti iz kaveza posle parenja.

Kada se izlegu mladi, sprema im se posebna hrana  koja se sastoji od samlevenog kuvanog jajeta, keksa i griza, uz dodatak strugane šargarepe, a ženki na tu mešavinu dodajte sveže voće i povrće. Krajem prve nedelje mladi počinju da dobijaju perje, a posle 10 - 13 dana progledaju. Posle 23 - 25 dana mladi se sami hrane i mogu se odvojiti od roditelja. Ista ishrana im se zadržava do 60. dana.

U procesu klijanja, kada se zrno izloži određenoj temperaturi i vlazi, pokreću se životni procesi. Dokazano je da zrno dok klija sadrži mnogo više vitamina nego dok miruje, zbog čega klice žitarica i mahunarki predstavljaju najbogatiju hranu za ćelije. Sadrže veliku količinu vitamina B grupe, A i E vitamina i posebno se preporučuju u periodu pripreme za parenje.

Klice se pripremaju na sledeći način: 100 grama pšenice oprati u hladnoj vodi, potopiti u teglu sa vodom, zatvoriti čistom gazom, ostaviti da odstoji 12 sati, a zatim procediti i raširiti na tacni ili keramičkom tanjiru. Ostaviti oko 30 sati na sobnoj temperaturi i povremeno (2  - 3 puta dnevno) poprskati vodom kako bi konstantno bila vlažna.

OZNAKE: