Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

O: Imam mače koje ima dva i po meseca. Ima 840 grama. Ženka je. Vesela je, razdragana, naučena na posip, čvrstu hranu itd. Ovih dana je dobro jela, Brit granule, i Royal Canin obroke u kesicama je jela. Međutim juče i danas uopšte ne pije vodu ni mleko, juče i danas ceo dan nije urinirala, i jako se brinemo šta bi moglo biti? Kap mokraće nema u posipu. Stolica joj je redovna. Nadam se brzom odgovoru, Hvala unapred i srdačan pozdrav!

P:
Mačkama stalo mora biti stalno dostupna sveža voda, koja je neophodna za svakodnevno održavanje optimalnog zdravlja. Voda je esencijalna za pomoć bubrezima pri filtraciji štetnih materija iz krvi. Takođe, voda pomaže i ostalim organima i tkivima da ostanu hidratizovani i zdravi.

Dehidracija je kod mačaka vrlo opasna i ako se ne leči može dovesti do uginuća. Mačkama sa zastojem bubrega (akutnim ili hroničnim) obično treba davati veću količinu tečnosti, bilo da je nadoknađuju pijenjem, intravenozno ili subkutano.

Tkiva u telu mačke sadrže oko 67% vode. Ovo je i približan procenat vode koju sadrže tkiva lovine u prirodi. Za razliku, dehidrirana mačja hrana sadrži oko 10% vode dok konzervirana oko 78%. Stoga, maca koja se hrani samo dehidriranom hranom, očigledno zahteva veću količinu dodatne vode za piće nego ona maca koja se isključivo hrani sirovom, kuvanom ili kozerviranom hranom. Mačka koja se hrani kombinacijom dehidrirane i konzervirane hrane za mačke takođe treba više vode za piće.

Ono što treba imati na umu je da voda za mačku mora biti sveža i čista tokom čitavog dana, bez obzira kojim načinom se maca hrani.

Takođe, ako sumnjate da Vaša maca ne uzima dovoljno vode, posmatrajte znakove koji upućuju na dehidraciju kod mačke. Dobar test je naboranje kože prstima na gornjem delu vrata. Ako se koža odmah vrati natrag, maca je dovoljno hidrirana. Ako se polagano vraća, treba posumnjati na dehidraciju. U tom slučaju dodajte vode u konzerviranu hranu ili nekoliko kockica leda u vodu za piće kako bi bila maci zanimljivija. Ako se koža na vratu primetno ne vraća, a maca pokazuje i druge znakove bolesti, nužna je hitna poseta veterinaru.

Osim toga, unos tečnosti kod mačaka zavisi i od vremena kao i od godišnjeg doba. Takođe, treba pratiti i količinu izlučene mokraće.
Važno je napomenuti i da mačke često piju vodu gde god je mogu pronaći. Čak i ako se nivo vode u posudi za vodu ne spušta, Vaša mala maca može piti vodu npr. iz kade, iz posude za vodu za cveće, iz ostalih posuda gde je ostavljena voda ili čak iz WC šolje.

Verujem da se kod Vaše mace radi upravo o tome, tj. da je pronašla alternativni izvor vode, koji Vi još niste otkrili.

O konzumiranju vode i dnevnim potrebama mačke pisali smo na stranicama koje glase: Konzumiranje vode i Dehidracija i dnevne potreba za vodom.

O korišćenju mleka u ishrani mačaka pisali smo u tekstu Kravlje mleko u ishrani mačaka.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak