Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Imam mače staro 3 meseca. Vlažnu hranu mu sama pripremam. Za sa sada to je pirinač, šargarepa i pileće belo meso. Molim vas da mi pomognete u vezi izbora mesa, a pre svega povrća, koje mogu da koristim u pripremi hrane za mace tog uzrasta. Zahvaljujem! Nataša


O: Mačke su mesožderi, što znači da im je potrebno meso za život. Meso je sjajan izvor proteina za Vašu mačku. Međutim, previše masti može pružiti Vašoj mački bolove u stomaku, stoga obavezno prethodno uklonite suvišne masne delove.


Najbolji proteini za vašu macu su piletina bez kože. Pored toga joj možete davati i nemasnu govedinu, jetru, jagnjetinu i kuvano jaje. Od ribe joj možete ponuditi i kuvanog losos ili tunu, konzerviranu ribu i riblje ulje (u malim količinama riblje ulje može pomoći suvoj koži mačke tokom zimskog perioda).


Povrće koje sigurno možete ponuditi svojoj mački su bundeva, grašak i krastavac, i skuvati na pari šargarepe, brokuli, tikvice i zeleni grašak. Možete joj davati spanać ali bez preterivanja, jer potencijalno mogu imati problema s mokraćom ili bubrezima jer spanać može uzrokovati stvaranje kristala u mokraćnom kanalu.


Voće u kojem vaša mačka može uživati su banane koje možete zamrznuti i izmešati kako bi se dobila kremasta tekstura, sirove ili smrznute borovnice, lubenica bez semenki i oljuštene jabuke.


Od mlečnih proizvoda macama prijaju tvrdi sirevi, sir s malo laktoze i običan, nemasan jogurt. Sa starenjem mačke mogu postati netolerantne na laktozu, pa pripazite da svojoj mački dajete samo male količine mlečne hrane.


Mački su potrebne belančevine(oko 90% u obroku), putem kojih dobija i posebne aminokiseline koje njen organizam ne može sam da sintetiše. Zato hrana mora da sadrži sledeće amino kiseline, u dovoljnim količinama:

- Arginin - manjak arginina vrlo je ozbiljan i može da bude fatalan. Arginina ima u mesu i kvalitetnoj hrani za mačke.


- Taurin: Manjak taurina može da bude uzrok slepila i srčanih bolesti (miokardiopatije). Mačka mora da unosi dovoljne količine taurina, koji se inače nalazi u goveđem mesu, dok u biljnoj hrani postoji samo u zanemarljivo malim količinama. Danas se taurin, dodaje u svaku hranu za mačke.


- Mačkama je potrebna hrana koja je bogata belančevinama, a siromašna ugljenim hidratima( ne vise od 10%).One čak dobro žive na hrani u kojoj nema ugljenih hidrata. Ipak, ugljeni hidrati mogu da budu izvrstan izvor kalorija, zbog čega su važan sastojak mačije hrane.


- Vlakna, koja se nalaze u posebnoj grupi ugljenih hidrata, imaju važnu ulogu u probavi kod ljudi, a mogu da budu važna i za mačiju probavu. Studije su pokazale da uključivanje određenih vlakana, poput šećerne repe, u mačiju ishranu može da bude dobro za gastrointestinalno zdravlje mačaka.

 

OZNAKE: