ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Ima dva dana kako sam kupila patuljastog zeca, veseo je, ima normalnu stolicu, mokraća mu je crvenkasta, muči me to što jako slabo jede hrani koju sam mu kupila u pet shopu, a seno jede (u pet shopu su mi rekli da mu dajem samo suvu travu ali on jede i ne baš osušenu) pa me zanima da li smem da mu dajem i koliko? Pozdrav, Dajana

O: Simptomi koje ste opisali nisu specifični niti za jedno oboljenje. Kod kunića smanjen apetit ili gubitak apetita upućuje da sa zdravljem nešto nije u redu. Na to upućuju i ostali simptomi poput mirovanja i nezainteresiranosti za okolinu. S obzirom na njihov prirodni instinkt da su lovina, kunići dugo skrivaju stanja boli ili bolesti. U prirodi, predatori naročito vrebaju životinje koje su bolesne, instinktivno znajući da će ih biti lakše uloviti.

Nepoželjna posledica ovakvog ponašanja je potreba pomnog praćenja ponašanja Vašeg ljubimca kako biste primetili da nešto nije u redu s njegovim zdravljem. Simptomi su nekad vrlo suptilni, poput skrivanja na neobičnim mestima, sedenje u pogrbljenoj poziciji.

Kad uočite ovakve znakove, pokušajte da ponudite kuniću omiljenu poslasticu, a ako je odbije pokušajte s nekom drugom. Ako odbije poslastice koje inače voli to može ukazati na to da je zaista bolestan.

Treba uzeti u obzir da ste skoro nabavili Vašeg kunića te je nedostatak apetita možda posledica prilagođavanja kunića na novonastale uslove, te mu možda treba dati malo vremena kako bi počeo da jede i drugu hranu osim sena. Dobar je znak što kunić unosi barem seno, koja predstavlja i namirnica u ishrani kunića.

O ishrani kunića možete pročitati opširno u odgovorima Ishrana kunića, Ishrana kunića i Ishrana mladih kunića bez majke.

O značaju sena u ishrani kunića možete pročitati u Kunić odbija seno.

Ono što je važno napomenuti je to da kunića ne smemo dugo da ostavimo bez hrane. Redovno uzimanje hrane je važno zbog održavanja redovnog varenja. Komplikacija koja se može pojaviti zbog gladovanja je zatvor. Naravno, životinja počinje da mršavi, a uz to dolazi i do pojave tzv. "masne jetre".

Kunića koji ne jede potrebno je hraniti iz ruke. U ponudi Pet centra možete pronaći hranu za kuniće različitih proizvođača poput Brit, Versele laga, Vitapol...

Takođe možete mu dodati multivitaminske preparate koji podstiču apetit poput Anima Strath tonika za imunitet i apetit.

Savetujem Vam da ljubimca odvedete kod veterinara na pregled, ukoliko se stanje kroz par dana ne poboljša ili se pojave novi simptimi koji ukazuju da je zdravlje životinjice ugroženo.