Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Za desetak dana moja kuja Nemačkog ovčara treba da se ošteni. Pošto sam prilično neiskusan, interesuje me šta treba da radim sa štencima u prvim njihovim danima, nedeljama? Kada se vakcinišu, i ostalo što je bitno?
Hvala, Vlada

O: Graviditet kod kuje traje 58 - 64 dana. U drugoj polovini  graviditeta počinju značajne promene i u ponašanju i u fizičkom izgledu kuje. Trbuh i mlečna žlezda se znatno povećaju, a rastu i kujine potrebe za hranom.  2 - 3 nedelje  pre štenjenja, kuji bi energetski trebalo ''pojačati'' ishranu.

Stoga se preporučuje ishrana sa  hranom za štence, ili ishrana za gravidne kuje, sve do završetka dojenja.

Prve znake štenjenja kuja pokazuje 24 h pre samog početka štenjenja. Kuja liže vulvu, uznemirena je, nekad odbija hranu, sprema leglo, traži sebi mirno mesto gde će se ošteniti, a neke čak i same nose mekše stvari na mesto koje odaberu za svoje ''gnezdo'', stoga je na Vama da joj obezbedite  miran i tihi kutak, koji nije na promaji, kako bi u miru i bez dodatnog stresa provela tih nekoliko sati koliko može trajati štenjenje. Neke kuje su mnogo staloženije i mirno produ ovaj period.

Samo štenjenje je prirodan čin i većina kuja kroz njega prođe bez problema. Ako ipak dođe do problema (slabi naponi, dug period izmedju izlaska dva šteneta, štenjenje mrtvih štenaca) pozovite vašeg veterinara. Štenjenje je prirodan proces u kome, najčešće, nemate potrebe da intervenišete. Ako neko štene nije u stanju da izađe možete biti od koristi. Kada štene nije u stanju da samo nađe sise, vaša pomoć je dobro došla. Nikada ne uzimajte štene od njegove majke, jer postoji opasnost da ga ona potom odbaci.

Da je porođaj  blizu, osim po ponašanju, ukazuje nam i rektalna temperatura  koja može pasti za ceo stepen, a mlečna  žlezda se može  naliti  mlekom. U ovoj je fazi dobro kuju izvesti , da bi obavila svoje fiziološke potrebe, budući da  sam porođaj  može trajati i nekoliko sati.

Svako štene izlazi zajedno sa svojom posteljicom, koju obično, kao i pupčanu vrpcu, pregrize kuja, no kod neiskusnih kuja je u početku potrebna pomoć vlasnika (pustite je najpre da vidite hoće li instinktivno sama znati šta treba da radi). Ukoliko porođaj prolazi bez komplikacija (tj. da je vremenski interval između izlaska dva šteneta  10-30 minuta, da su trudovi podjednako učestali...), sve se završava kroz nekoliko sati. Preporučila bih Vam da neposredno po završetku porođaja kuju pregleda veterinar, kako biste bili sigurni da su svi štenci izašli. Kontrolni ultrazvučni pregled bio bi koristan.

Nakon porođaja, kuja će sama preuzeti brigu o štencima (polizati ih i njuškom pogurati prema sisama, kako bi posisali kolostrum), obrišete ih peškirom  i stavite u blizinu majke, namestite ih za sisanje. Ukoliko kuja ima dovoljno mleka, štenci uglavnom sisaju  (jedu svaka 2 - 3 sata) do 4 ili 5 nedelja starosti, kada im polako možete u jedan obrok ponuditi dehidrat i postepeno ih privikavati na suvu hranu.

Doba sisanja je doba kada vlasnik kuje nema direktan kontakt sa štencima. Hraneći kuju posredno se brine o ishrani njenih potomaka. To doba traje nešto duže od tri nedelje, tačnije od 23 do 25 dana. U prvih 14 dana, dakle, do trenutka kad štenci konačno progledaju, vlasnik će znati da su štenci siti ako ih pri obilasku legla zatekne ili na sisi ili na spavanju. Ako nemirno cvile i puze uokolo tražeci majku i intenzivno navlače naš prst izvesno je da u kuje nama dosta mleka. U tom slučaju štenad moramo dohranjivati s nekoliko obroka dnevno, zavisno o kujinim količinama mleka. Nadoknada se vrši jednim od vestačkih mleka. Mogu vam preporučiti  Royal canin, Bewi Dog – Welpem milch itd.

Štenci bi uz majku trebalo ostati do 8. nedelja. U delikatnom periodu za kuju i  štence od  prestanka sisanja do 2 meseca starosti preporučila bih vam hranu  Royal canin Starter za štenad i za gravidne i kuje u laktaciji.

Redovna vakcinacija pasa značajna je za preventivu zaraznih bolesti  mogu  imati  fatalan ishod. Od ovih bolesti oboljevaju i mlade i odrasle životinje. Godišnja vakcinacija je ujedno i prilika da se izvrši kompletan klinički pregled i na vreme otkriju potencijalni zdravstveni problemi.

Širok asortiman za štence možete pogledati na našem sajtu.

Šema vakcinacije:
Vakcinacija šteneta: Prva vakcina sa 6 - 8 nedelja starosti; Revakcina sa 10 -12 nedelja starosti; Busterizacija sa 4 - 5 meseci starosti.
Vakcinacija odraslog psa: jedan put godišnje; vakcinacija protiv besnila  1. vakcina sa 4. meseca starosti; dalja vakcinacija jedan put godišnje

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak