Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre mesec dana smo dobili morsko prase, ne znamo koliko je staro ali meri oko 300 grama. Još tada je počelo da ima retku stolicu ali nismo znali da to ne valja. Sada već 3 dana kaki vodu pomešanu s krvlju a ponekad ima i neki ugrušak. Veterinari u našem mestu nisu upoznati s bolestima morskih prasića i jedino što su mogli da nam predlože da mu damo linex. Kako da mu pomognemo i ima li mu spasa? Puno hvala na savetu i što postoji vaš sajt, Jelenka

O: Zdravstveno stanje Vašeg ljubimca zahteva što hitniji pregled od strane veterinara i postavljanje dijagnoze, kako bi se što pre započelo sa terapijom.

Dijareja, odnosno digestivni poremećaji praćeni dijarejom se često javljaju kod zamorčića.

Nespecifična dijareja kod morskog praseta javlja se kao posledica stresa izazvanog nekim spoljašnjim faktorom (uglavnom je to promena hrane). Tretman takvog stanja podrazumeva pre svega promenu hrane, antibiotski tretman i primenu kaolina.

U toku digestivnih poremećaja smanjuje se broj pozitivne crevne mikroflore, a dolazi do rasta nepoželjnih bakterija (rod Clostridium), koje pored poremećaja u varenju i resorpciji hranljivih materija, dovode i do pojave profuznih krvavih proliva, sa posledičnim mršavljenjem. U terapiji ovakvih stanja, pored antibiotske terapije preporučene od strane veterinara, preporučuje se korišćenje probiotika (pozitivna bakterijska mikroflora) i prebiotika. Od prebiotika možete da koristite Pro-digest. To je preparat koji podstiče optimalno varenje kod glodara, stimulišući rast pozitivne crevne mikroflore, a usporavaju rast patogenih bakterija u sistemu za varenje. Ovo njegovo dejstvo moguće je zahvaljujući velikom procentu prirodnih šećera koji deluju na crevnu mikrofloru.

Kokcidioza kod morskog praseta je izazvana kokcidijom Eimeria caviae. Bolest se može javiti primarno ili sekundarno (u sklopu nekog drugog crevnog poremećaja). Uz antibiotsku terapiju neophodno je poboljšati higijenu kaveza odnosno prostora u kojem držite ljubimca, kako bi se mogućnost reinfekcije svela na minimum.

Proliv kod morskog praseta, bez obzira na uzrok, jako je ozbiljan zdravstveni problem, jer životinja može u veoma kratkom vremenu da dehidrira i ugine. Moja preporuka je da se što pre obratite veterinaru koji ima više iskustva sa bolestima glodara. Nikako Vam ne savetujem da pokušavate sami da lečite Vašeg zamorca, jer zamorci imaju izuzetno osetljiv digestivni sistem, a neki antibiotici mogu i da pogoršaju stanje (unište korisne bakterije u digestivnom sistemu), pa čak mogu da budu toksični za zamorce. Nekontrolisana aplikacija nekih antibiotika kod morskog praseta može da dovede do pojave enteritisa i dijareje sa fatalnim posledicama.