Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam psa, mješanca, starog oko 13 godina. Prije dva dana je izašao vani i njuškao po travi i odjednom ga je uhvatila kijavica, i kad kija, izlazila mu je pjena na nos. On i dan danas kija, ne tako mnogo, nego ga uhvati kijavica kad šapom takne njuskicu, svaki put kija od 4-5 puta. Gledala sam mu nos i nema ništa, ništa mu nije natečeno, pa ne znam šta da radim, kako da mu izbacim to ako mu je nesto ušlo u nos. Veterinar nam je rekao da mu stavimo da udiše mješavinu sirćeta i vode pa će to progurati. U stvari, ja u mom gradu i nemam nekog dobrog veterinara. Molim Vas da mi date savjet kako da pomognem mom malom drugu. Veliki pozdrav, Dani

O: Nos je vrlo jak detektor, kako mirisa tako i svih ostalih promena u mikrookolini. Sluzokoža nosa obavlja jednu od najvažnijih funkcija u zaštiti zdravlja respiratornog sistema.
 
Sluzokoža nosa zagreva, vlaži i filtrira udahnuti vazduh. Na ulazu u nozdrve nalaze se dlačice, koje filtriraju odnosno odstranjuju velike čestice, dok se manje čestice talože na sluzokoži. U sluzokoži nosa nalaze se žlezde koje produkuju sluz koja će dalje održavati sluzokožu vlažnom. Šupljine u nosnim putevima poseduju trepljast epitel koji ima veliku sposobnost regeneracije, a učestvuje u izbacivanju čestica sluzi kijanjem ili trepereći prema ždrelu izbacuje čestice iskašljavanjem. Trepljast epitel jako je osetljiv na sušenje, naročito za vreme zimskog perioda kod pasa koji borave u stanu, pa se usled grejanja dodatno isuši epitel što za rezultat ima kijanje.

Kijanje zato predstavlja jedan od odbrambenih mehanizama sluzokože i time omogućuje prohodnost disajnih puteva. Kijanje takođe može biti posledica neprilagođenosti sluzokože, odnosno ako pas dugo boravi u toploj prostoriji, a posle toga u hladnoj, sluzokoža je u nemogućnosti da se tako brzo adaptira na hladan vazduh i obrnuto, pa se neprilagođenost manifestuje kijanjem. Isto tako ako imunološki sistem ne funkcioniše pravilno ili pojačano reaguje na materije koje nas okružuju dolazi do pojava alergija, odnosno hiper senzibiliteta sluzokože, koje se takođe manifestuju kijanjem. Kijanje se javlja i usled klimatskih promena, stresa, a može biti i psihičke prirode. Dakle, sluzokoža će svaku promenu bez obzira na uzrok detektovati, pored ostalog i kijanjem. Međutim ne treba zaboraviti da kijanje takođe može da bude posledica bakterijskih i virusnih infekcija, koje mogu prouzrokovati upalu sluzokože, odnosno rinitis, a isto tako mogu biti i jedan od simptoma zaraznih bolesti.

Svakako ne treba isključiti ni mogućnost prisustva stranih tela unutar nosne šupljine. To su najčešće komadići raznoraznih trava, pa čak i sitnih predmeta, pa prisutnost takvih stranih tela ima uz kijanje i za posledicu krvarenje iz nosa.

Svakako da Vas savetujem da psa odvedete na veterinarski pregled, kako bi se na osnovu kliničkog pregleda, postavila dijagnoza ili sumnja i na osnovu toga preduzelo odgovarajući koraci.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak