Takođe, u sirovom mesu mogu biti prisutni i različiti paraziti, ostaci lekova itd. Srce je dobar izvor proteina, riboflavina, niacina i vitamina B12. Sadrži mnogo gvožđa i manje količine cinka. Meso srca je čvrste i pomalo žilave konzistencije i ugodnog ukusa.
Bubrezi sadrže visokovredne vitamine: kobalamin B12, riboflavin, niacin, vitamin A, folnu kiselinu, a od minerala treba spomenuti cink. Najbolji su bubrezi mladih životinja. Pre pripreme najbolje je bubrege namočiti preko noći u mleku. Pripremaju se uvek samo sveži bubrezi. Nikada ih nemojte zaleđivati, niti držati duže od 24 sata u hladnjaku (osim ako nisu u mleku).
Jetra poseduje visoku nutritivnu vrednost zbog prisutnosti visoke količine vitamina i minerala. Dobar su izvor gvožđa, fosfora, vitamina B12, folne kiseline, riboflavina (vitamina B2), niacina i vitamina A.
Pluća i grkljani (tzv. bela jetra) su bogata vitaminom C, ali su siromašna drugim hranljivim elementima pa bi se trebala izbegavati u ishrani mladih pasa. Pogodna su u ishrani starijih i gojaznih pasa. Kao "laganiju" namirnicu preporučljivo ih je davati jednom-dvaput nedeljno. Ishrana iznutricama ne može biti jedina hrana za pse posebno kada se radi o mladim psima koji rastu. Psima je prvenstveno potrebna kvalitetna granula kojom će pokriti dnevne potrebe u hranljivim materijama, a ostalo može da se koristi kao dodatak hrani.
Više o pravilnoj ishrani psa pisale su kolegine Ana Jovanović i Mirjana Pejčić u prethodnim odogovorima „Priprema obroka i saveti za odgoj šteneta“, „Priprema obroka i pravilna ishrana“ i „Kombinacija gotove hrane za pse i kuvane hrane“.
Dodatne informacije o ishrani psa mesom pisali smo u sledećim tekstovima: „Svinjsko meso u ishrani“ i „Sirovo meso u ishrani“.
|