Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Dobili bebe kunića. Njihova majka je uginula. Dali je moguće prehranjivati ih i kako da to uradimo? Vesna Novaković

O: Nažalost, kuniće je teško odgajiti bez njihove majke, jer su u periodu do 3 nedelje starosti izuzetno osetljivi, a procenat oboljevanja i uginuća je veliki. Potrebno im je posvetiti puno pažnje i strpljenja, kako bi im pomogli da odrastu bez majke. Najbolja zamena za majku je druga ženka koja takođe ima mlade. Može nastati problem oko prihvatanja tuđih mladih, koji za majku hraniteljicu imaju odbijajući miris, te im ona ne dozvoljava da sisaju ili ih čak može i ubiti.

U starosti zečića od dva dana do 2 nedelje, majka hraniteljica ih retko odbacuje.
 
Ukoliko nađete odgovarajuću ženku, stavite mlade pored nje. Ukoliko primetite da ih napada ili odbacuje, možete joj na nos namazati uljni ekstrakt bora koji će maskirati miris mladih i povećati šanse da ih nova majka prihvati.

Kako je veoma teško da nađete ženku kunića koja je u laktaciji, verovatno ćete ipak vi morati da othranite mlade. Kunići starosti ispod tri nedelje su najosetljiviji. Njima je pored adekvatne mlečne formule neophodno i zagrevanje (infracrvenim lampama ili termoforom) i redovno masiranje analno genitalne regije, radi pražnjenja creva i bešike.

Zamena za majčino mleko: pola šolje mleka u prahu, pola šolje vode, jedno žumance, jedna kafena kašičica kukuruznog sirupa. Doze su okvirno oko 1/2 - 2 kafene kašičice po zečiću. Majka ih doji dva puta dnevno. Vi ćete ih hraniti 3 puta dnevno, na ovaj način pripremljenom i zagrejanom formulom, koju ćete sipati u flašicu za mačiće. Morate brinuti o higijeni tokom pripravljanja mleka, jer su kod zečića koje čovek gaji česte dijareje. Slab imunološki sistem nema dovoljno snage da se odbrani čak i od slabo patogenih mikroorganizama.

Kod zečića koji nemaju majku i  koje othranjuje čovek, česte su aspiracione pneumonije, stoga je bitno paziti kako ih hranite, tj. da ne unose halapljivo mleko i da rupica na cucli ne bude prevelika. Ukoliko se zagrcnu, obustavite hranjenje i proverite cuclu. Aspiraciona pneumonia u najvećem broju slučajeva ima letalni ishod.