Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre 5 - 6 dana moj stariji ruski hrčak je okotio 6 mladunaca. Pre nego što sam primetila okot, hrčak je stalno jurio, napadao i grickao, tukao mlađu albino ženku (mislim da je ženka), koju sam nešto kasnije uzela da bude sa njom. Sada sam ih odvojila, tako da je mlađa u malom kavezu, a majka u velikom u kome ima hranu za leminge, pojilicu za vodu, tunel, točak, mineralni kamen, keramičku posudicu sa peskom u kome se valja i naravno, piljevinu koju sam morala da promenim danas posle 10 - tak dana, jer je počelo malo da se oseća, a i primetno je bilo neuredno. Za vreme presvlačenja mlade sam premestila u kutijicu i posle ih vratila u kavez i kućicu sa čistom piljevinom.

Majka nije agresivna prema meni osim prema ovoj drugoj ženki i nije naudila mladima, niti izgleda kao da hoće. Mladi brzo napreduju i već dobijaju sivi pigment. Interesuje me: Kako da joj poboljšam ishranu? Da li nije preterano ako joj unesem vitamine i vitaminske kapi? Da li je istina da im ne treba mnogo voća, posebno jabuka i limuna zbog sklonosti ka dijabetesu? Da li ponekad da joj dam kuvano jaje,  i šta bi još moglo da posluži kao dobar dodatak? Koliko puta nedeljno bi bilo idealno da se hrane svežom hranom: zelenišem, voćem i sl. Koliko je poželjno da joj u ovom periodu svaki dan dodatno postavim samo suncokret, lešnike i orahe? Da li mlade da poklonim oko 22 - og dana ili kasnije? Da li tada već mogu da odredim pol? Posle koliko vremena bi počeli međusobno da se pare? Želela bih to da izbegnem. Da li joj je piljevina dovoljna u gnezdu koje je sama napravila u kućici ili da stavim stelju i seno?
Hvala mnogo na odgovorima na ova iscrpna pitanja, Tina - Zemun

O: Hrčak je glodar i ne treba zaboraviti da je biljojed. Osnovna hrana u ishrani hrčka su žitarice, sa povremenim dodavanjem voća i povrća (izuzetak je citrus voće koje hrčak ne sme da jede i iz tog razloga mu nemojte davati limun). Povremeno se može dati i malo kuvanog jajeta, ali to samo izuzetno i ne svaki dan.

Preporučila bih Vam da hrčka hranite nekom od gotovih hrana (da to bude osnovna hrana), koje u sebi sadrže sve potrebne sastojke pravilno izbalansirane (Premium Hamster Nature, Skalar, Versele laga - Hamster complete, Mininon - Biomix itd). U tom slučaju nemate potrebu za naknadnim dodavanjem zrnevlja (kao što je suncokret). Lešnike i orahe možete da dajete (2 - 3 komada dnevno). Od voća možete da dajete jabuke, banane i to joj neće narušiti zdravstveno stanje, ali sve što ne pojede od sveže hrane u periodu od 1 - 2 časa, neophodno je skloniiti da bi se izbeglo truljenje i kontaminacija ovih namirnica. Od zelene hrane možete davati zelenu salatu ili blitvu, a od povrća još i celer i šargarepu. Svežu hranu možete davati 2 - 3 puta nedeljno. Najbolje je hrčka hraniti u večernjim časovima, kada su oni inače aktivniji. Takođe možete dodavati poslastice (Power vit).

Svi navedeni proizvodi se nalaze u ponudi Pet Centra. Ovakvim načinom ishrane isključujete mogućnost raznih neželjenih efekata na digestivni trakt koji je inače jako osetljiv kod ove vrste životinja. Hrčku možete ponuditi i mineralni kamen za trošenje zuba, kao i razne igračke i sigurna drvca za glodanje koje možete nabaviti u našoj prodavnici.

Od zdravstvenih preparata, specijalno razvijenih za male životinje, koji poboljšavaju njihovo opšte stanje, a rastvorivi su u vodi, možete koristiti Opti - vit / multivitaminski preparat obogaćen L-karnitinom, pogodan za sve male životinje. Opti - vit obnavlja ravnotežu i obezbeđuje optimalno zdravlje Vašoj maloj životinji.

U uzrastu od tri nedelje (21 dan), mladi postaju potpuno samostalni i treba ih odvojiti od majke. Mladim životinjama je teže odrediti pol, nego polno zrelim. Da biste odredili pol mladima, potrebno Vam je malo iskustva. Hrčci polno sazrevaju sa 6 - 8 nedelja starosti (tada je malo lakše odrediti pol) i tada se mogu pariti. Graviditet traje oko 16 dana. Okoti se prosečno 6 mladunaca, mada su moguće varijacije od 2  – 15.  Pol se određuje tako što hrčka uhvatimo kažiprstom i palcem ispod prednjih nogu i okrenemo na leđa. U predelu genitalija se mogu uočiti dva otvora, anus i otvor polnog organa; kod mužjaka je uočljiva distanca između njih, dok su kod ženki skoro spojeni.
 
Piljevina kao podloga je sasvim dovoljna kako za kućicu, tako i za ceo prostor u kojem hrčak boravi i naravno neophodno je održavati higijenu prostora i redovno menjati pinjevinu.