Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre dva meseca smo kupili zlatnog sirijskog hrčka. Posle nekog vremena primetili smo da mu je oko čmara opala dlaka i pojavile se otekline koja su bile crvene. Nakon toga pojavile su se bele krastice koje su se kasnije proširile  na njuškicu, uši, rep i zadnje šape. Hrčak je živahan, redovno jede i uzima vitamine. Da li biste mogli da mi kažete na koji način mogu da rešim ovaj problem.
Hvala. Anijela Rula

O: Kod mužjaka hrčka, ispod repa, sa leve i desne strane od analnog otvora nalaze se testisi.

Ono što je važno naglasiti da se oni kod jako mladih životinja ne mogu videti. Kod starijih, polno zrelih jedinki oni su lako vidljivi. Punu polnu zrelost hrčak dostiže sa 90 dana starosti, tako da s obzirom da je Vaš hrčak, kako kažete veseo, normalno jede i ne pokazuje bilo kakave znake bolesti, verovatno je u pitanju njegova polna zrelost sa istaknutim spoljašnjim polnim odlikama mužjaka.

Zdrava koža je pokazatelj da je i organizam u celini zdrav. Za zdravlje kože, njen dobar izgled i očuvanje odbrambene sposobnosti, neopohodno je pored osnovnih sastojaka ishranom unositi i određene količine vitamina grupe B, vitamina C, A, esencijalnih masnih kiselina, kao i aminokiselina. Blagi deficit ovih materija moze pogoršati izgled kože i dlake, a veći deficit izazvati obimno narušavanje kako izgleda kože, tako i stanja celog organizma.

Naravno da je bez kliničkog pregleda nemoguće sa sigurnošću reći o čemu se radi, ali najčešće kožne izrasline su  tumori, ciste, abscesi i hematomi.
 
Tumori ili neoplazme nastaju kao rezultat promenjenih ćelija (nepravilan i progresivan rast ), a mogu da budu benigni i maligni. Kod hrčka u analnoj regiji  najčešće se javljaju perianalni tumori, koji su uglavnom benigne prirode i leče se hiruški.

Ciste su jednostavne džepaste šupljine koje se razvijaju unutar kože. Najčešće nastaju kao posledica začepljenja izvodnih kanala žlezda koje se nalaze u neposrednoj okolini.

Hematom predstavlja nakupljanje krvi u novostvorenoj šupljini u tkivu. Nastaje naglo na mestu gde krv iz povređenog krvnog suda pod pritiskom ulazi u tkivo. On je netemperiran, bezbolan ili umereno bolan. Telo, malo po malo, resorbuje sam hematom, međutim taj  proces može da bude veoma dug, a ponekad zbog smeštaja samog hematoma i njegovog oblika nije moguće potpuno ga resorbovati.

Apscesi su novonastale šupljine koje su ispunjene gnojem, a najčešće su posledica povređivanja. Apscesi su okruženi čaurom, a nalaze se ipod kože. Često su praćeni bakterijskim infekcijama. Prilikom formiranja apscesa nastaje kvrga ispod kože, koja je tvrda i bezbolna. Ova stanja zahtevaju što hitniju antibiotsku terapiju.

Dermatitis ili zapaljenje kože predstavlja stanje kada je koža usled dejstva određenih činilaca (mikroorganizmi – bakterije, gljivice, zatim paraziti, hemijske materije, mehanička oštećenja i slično) promenila svoj izgled. Na takvoj koži se primećuje crvenilo, perutanje, svrab, bol, otok, a zatim i pojava krastica.

U Vašem slučaju, bilo bi dobro da posetite vetrinara koji će  pregledom i uzimanjem uzorka (skarifikat), odrediti o kojoj se promeni radi i čime je izazvana. Samo tako će Vaš ljuimac dobiti adekvatnu terapiju, što će dovesti do izlečenja.