Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Čuvam dva hrčka, muškog i ženskog. Nedavno se ženka okotila ali pre nego što se okotila stalno je mavala i grizla mužjaka. Vaši saveti su bili da ih odvojimo. Sada su u različitim akvarijumima ali primetila sam da mužjak stalno ispusta zvuke kao kijanje, nekad retko, nekad češće. Neznam dali kija ili mu je to neki znak? Dali to što je sam pa se ljuti? Molim vas pomozite mi, šta da radim, dali mu je potreban veterinar ili je to izraz nezadovoljstva?
Puno hvala i pozdrav iz Makedonije, Ivana

O: Kijanje predstavlja odbrambenu reakciju sluzokože prednjih disajnih puteva.

Uglavnom se javlja kao simptom prehlade, virusnih ili bakterijskih bolesti disajnih puteva ili kod alergija. Može da se javi i kod naglih promena temperature ili ako je životinja izložena promaji.

Hrčci su dosta osetljivi i često mogu da se prehlade. Simptomi lakših oblika prehlade uglavnom su kijanje i iscedak iz nosa. U težim slučajevima obično se još javlja iscedak iz očiju, bezvoljnost, gubitak u težini, slabost, otežano disanje uz karakterističan disajni šum...

Kod lakših oblika prehlade, hrčka bi trebalo da stavite na toplo, mirnije mesto, bez promaje. Dodavanje vitamina u vodu ili hranu podiže opštu otpornost organizma i ubrzava oporavak.

Ukoliko ovaj oblik prehlade ne prođe spontano za dan-dva, potrebno je obratiti se veterinaru, jer proces može da se spusti na donje disajne puteve. Kod težih oblika respiratornih infekcija neophodno je odmah potražiti pomoć veterinara, da ne bi došlo do komplikacija, odnosno da se ne bi razvio bronhitis ili upala pluća.

Kijanje može da se javi i kod alergija. U tom slučaju, sistemom eliminacije, vlasnik mora sam da otkrije na šta bi hrčak mogao da bude alergičan. Obično se kao glavni uzrok alergije navodi stelja (podloga), pa njenom promenom obično nestaju i simptomi. Ponekad se alergija javlja i na određene sastojke iz hrane, pa u takvim slučajevima bi trebalo promeniti hranu.

Kao i u ljudskom svetu, tako i u životinjskom postoje određeni načini komunikacije. Za hrčke je karakteristično da stvaraju specifične zvukove, koji zavise od njihovog raspoloženja ili od situacije u kojoj se nalaze.

Kada su zadovoljni, proizvode tihi isprekidani zvuk koji podseća na smejanje. Kada su nezadovoljni ili ljuti, obično cvile.

U situacijama kada se nečeg boje, panično i prodorno cvile, kao da vrište, uz istovremeno zauzimanje karakterističnog stava - podižu prednje noge, kao da žele da se odbrane i pokazuju zube, kao da prete.

Ponekad možete da čujete zvuk koji je sličan predenju kod mačke, ali je intenzivniji. Najčešće ovakav zvuk ispuštaju mužjaci prilikom udvaranja ženki. Ovaj zvuk je praćen i vibracijama.

Vlasnici vremenom nauče da prepoznaju zvukove koje proizvode njihovi ljubimci, što im u velikoj meri može da pomogne u razumevanju njihovih potreba.