aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Juče je moj jež dobio simptome pokušaja ulaska u hibernaciju. Uradio sam sve što sam našao na internetu da to sprečim. Jež je danas malo aktivniji, malo više jede i pije vodu (uz pomoć šprica) ali je i dalje slab i ne može da se kreće. Da li je normalno da duže traje "buđenje" ili su ovo simptomi neke bolesti? Juče je malo mokrio. Više nema hladan stomak već mu je nos hladniji. Da li možete preporučiti veterinara koji je stručan i voljan da pregledala mog ljubimca (drug nije imao sreće kad je njegov jež bio bolestan)? Hvala unapred, J.R.

O: Ježevi su sitni sisari iz familije Erinaceinae, čija je osnovna karakteristika prisustvo bodlji. Postoji 16 vrsta ježeva podeljenih u 5 rodova. Oni žive širom Europe, Afrike, Azije i na Novom Zelandu. Dve su glavne grupe ježeva: evropski jež (zakonom zaštićen) i afrički jež (najčešće držan kao kućni ljubimac).


Ježevi su noćne životinje, neke vrste mogu s vremena na vreme da izlaze i danju u potrazi za hranom. Većinu dana provedu spavajući ili u rupi u zemlji ili su sakriveni ispod trave i kamenja.

Opet, različite vrste imaju malo drugačije osobine, ali generalno ježevi iskopavaju jame kao skloništa.


Svi divlji ježevi su u stanju da hiberniraju, mada ne rade svi to. Hibernacija zavisi od temperature i rasprostranjenosti hrane i same vrste.

Za razliku od evropskog, afrički patuljasti ježevi se prvenstveno uzgajaju u zatočeništvu, vrlo su osetljivi na naše spoljašnje uslove, pa im najviše odgovara temperatura oko 18-22°C. Ne treba ih izlagati niskim temperaturama kako bi izbegli hibernaciju tj. zimski san, te Vam savetujem da temperatura u stanu bude podešena tako da odgovara normalnom funkcionisanju ježa.


Jež je zdrav kada je:
- živahan noću i ima dobar apetit
- oči mu nisu suzne i krmeljive
- nokti mu nisu predugački
- ima vlažan nosić
- nema otoke ili vidljive povrede


Da biste bili sigurni u zdravstveno stanje svog ljubimca preporučujem Vam da kontaktirate ambulantu Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu.