Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Zanima me da li se kod nas može nabaviti hermelin ili feretka? kakvi uslovi su potrebni za držanje takvog ljubimca, šta jedu, kakav im je karakter i mogu li se navići da žive uz druge kućne ljubimce (mačke, pse)? U slučaju da se neke od tih životinja mogu nabaviti kod nas, volela bih da znam u kom uzrastu ih je najbolje nabaviti i koje su im cene?
Hvala unapred, Lilly

O: Hermelin (lat. Mustela erminea), naziva se još - velika lasica. Po građi tela vrlo je sličan maloj lasici. Kratke noge nose izduženo telo i dugi vrat.

Glava je trouglasta, uši zaobljene, a oči lako uočljive, crne i velike. Ima dugačke brkove. Rep je dugačak 5 cm  - 12 cm. Mužjaci su primetno veći od ženki.
 
Severne populacije su veće od južnih. Krzno je relativno kratko i dobrog kvaliteta. Leti je smeđe ili crvenkaste boje, stomak i vrat bele boje. Zimi sav postane bele boje osim vrha repa koji ostaje crn. U toplijim krajevima krzno postane samo delimično belo. Ima dobro razvijena čula vida, sluha i njuha.

Obično nastanjuju gustiše i šumarke, kao i otvorena područja uz šumarke. U južnim predelima nastanjuju stepska područja. Žive u brlogu ili jazbini. Ponekad preuzmu rupe glodara. Znaju da se smeste i u šupljim deblima ili rupama u kamenju. Brlog oblažu suvim biljem ili dlakom i perjem plena. Oko brloga imaju zalihe hrane.

Hermelin je aktivan pretežno danju. Te su životinje vrlo živahne i izuzetno spretne. Mogu loviti i ispod zemlje. Sneg im ne predstavlja nikakav problem, a izvrsni su plivači i penjači. Mužjaci zauzimaju znatno veće teritorije od ženki. Žive usamljeničkim životom, a van sezone parenja mužjaci i ženke predstavljaju konkurente. Zauzimaju 10 - 20 hektara teritorije. Teritoriju označavaju mirisom. Hermelin lovi miševe, štakore, voluharice, ptice, zečeve i leminge. Hrani se i ptičjim jajima, žabama, ribama, pa i insektima. Ponekad može usmrtiti i srnu. Tokom lova temeljno pretražuje teren, zaviri u svaku rupu i pregleda svaki gustiš. Plen savlada ugrizom u vrat ili mu smrska lobanju. Ponekada lovi i noću. Retko napada domaće životinje.

Nisam upoznata sa tim da li se kod nas neko bavi uzgajanjem i prodajom hermelina i da li negde u Srbiji možete da ga kupite.

Ferret (lat. Mustela putorius furo) je engleska reč za afričkog tvora. U ponudi Pet centra imamo povremeno Afričkog tvora koji pripada porodici Mustelidae (lasice). Vrlo je inteligentan, čist, tih, zaigran, voli da se mazi i jako je znatiželjan. Veže se za osobu koja se o njemu brine i posvećuje mu pažnju. Pokazuje sklonost prema samo jednoj osobi. Tvor spavajući provede 3 / 4 dana. Voli da sakriva svoj plen. Telo mu je duguljasto, nogice su kratke, oči i uši male, a rep dugi. Prosečna dužina tvora je 40 - 60 cm.

Na svakoj šapici ima 5 prstiju (potrebno im je kratiti nokte). U koži se nalaze lojne žlezde koje izlučuju mošusni miris. Sa strane analnog otvora nalaze se analne žlezde koje sadrže tečnost intenzivnog mirisa koja tvorovima služi za dezorijentisanje napadača. Tvorovi imaju dlaku i podlaku, nemaju znojne žlezde (ne znoje se), pa su skloni toplotnom udaru (ne bi trebalo da se ostavljaju na direktnom sunčevom svetlu jer je već iznad 27°C za njih preterana vrućina, a na 30-32 stepena sledi toplotni udar).

Za držanje tvora kao kućnog ljubimca potrebno je nabaviti žičani kavez koji ima više etaža. Kavez mora biti prostran, lako održiv, dobro ventiliran, mora imati dovoljno uske rešetke i mora sadržavati pojilicu, keramičku posudicu za hranu, posudu za obavljanje nužde i ležaljku.

Tvorovi su potpuni mesojedi i nisu sposobni za varenje proteina biljnog porekla. Nemaju slepo crevo, metabolizam im je jako brz i potrebno im je davati hranu 10 puta dnevno. Do 3 - 4 godine starosti preporučljivo je tvorove hraniti najkvalitetnijom hranom za mačiče (sadrži više masti i proteina). Kad tvorovi navrše 4 godine, potrebno ih je hraniti sa najkvalitetnijom hranom za odrasle mačke. Svakako se preporučuje da tvorovi jedu dehidriranu hranu zbog higijene zuba i desni (a suva hrana i nije lako kvarljiva), a mekanu hranu (konzerve, paštete) je potrebno davati kod odbijanja mladunaca od sise. Posebna su im poslastica kuvano meso bez kostiju, tvrdo kuvana jaja, sir, banane. Ne sme se tvorovima davati hrana za pse, nekvalitetna hrana za mačke, kosti, mleko i mlečni proizvodi, slatkiši i hrana bogata ugljenim hidratima, sirovo meso i jaja (neutrališu biotin - vitamin H), riba i hrana bogata vlakninama (nemaju slepo crevo i ne mogu je variti).

Tvorove možete kupati jednom mesečno šamponom za pse, mačke ili tvorove. Potrebno ih je četkati u periodu linjanja jer se lizanjem mogu sakupiti trihobezoari (kuglice od dlake) koji mogu dovesti do opstrukcije.

Tvorovi su polno zreli sa 6 - 8 meseci starosti, rasplodni period im je od marta do septembra (fotoperiod - duži dan - estrus). Ženka tvora se stalno tera pa ako se ne pari može uginuti od iscrpljenosti. Zato se tvorovi koji se ne koriste za rasplod sterilišu. Graviditet kod tvorova traje 38 - 44 dana. Ženka može okotiti 1 - 18 mladunaca. Nedelju dana pre poroda ženka počinje da se linja i radi gnezdo od dlake. Ženka tvora ima 5 - 9 mlečnih žlezda. Bebe tvorovi se rađaju bez dlake, gluvi i slepi. Sa 3 nedelje se počinje sa prehranjivanjem i tada počinje rukovanje sa njima. Tvorići se od majke odvajaju sa 6 nedelja.

Izbor pola zavisi od Vaših afiniteta ali važno je naglasiti - ukoliko uzmete ženku - sterilizacija je neophodna. Tenutno ga nemamo u ponudi, ali očekujemo da za par dana dobijemo par mladih jedinki. Cena mu je bila 9.440,00 dinara.

Ukoliko se odlučite, najbolje bi bilo da to bude mlada životinja (par meseci), kako bi se što brže prilagodila Vama i uslovima nove sredine.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak