Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam mačku staru 10 godina. Prošle jeseni je prelezala rinotraheitis i jedva preživela. Od tada neprestano kija, suzi joj levo oko i iz usta joj se oseća strahovit zadah. U dva navrata smo davali briseve. Oba puta je u nosu i grlu imala E. coli. Pre mesec dana smo završili terapiju antibioticima i stanje se vratilo. Nije ni bili nekog poboljšanja, iako smo sve antibiotike davali po antibiogramu. Više nisam pametna šta da radim sa njom. Trenutno joj dajem propolis kapi sa vitaminom C za decu, bez alkohola. A njih pljuje kad joj ih dam u čistom oblku, zato ih pomešam sa malo jogurta, pa joj špricem ubrizgam u usta. Za analize i antibiotike sam dala 5000 din. Svaki nalaz i antibiogram kod nas koštaju. To nije mali novac,  a  ne daje

rezultate. Veterinarka nam je super, svašta nam je radila, ne bismo preživeli rinotraheitis da nam nije nje. Ali naša ljubimica neće više da sarađuje sa veterinarkom. Poslednju turu injekcija sam joj ja davala potkožno. Mačka je inače uobičajenoraspoložena: jede sve, i granule i meso i ribu i girice, igra se, mazi... Tečnost za dezinfekciju usta smo kupovali i sipali, ali gospođa neće da pije tu vodu. Možda probam ponovo, ali ona ne uzima što joj se nesviđa. Bar vodu može svuda da nađe: u bari, komšiluku... Ona je prilično divlja, kod nas je došla kao odrasla, sa mačićima i tu i ostala. Živimo u kući sa dvorištem, tako da ne možemo mi nju ni da uhvatimo baš kad je termin za terapiju ili za odlazak kod veterinara. Poslednju terapiju smo izgurali jedva. Danima je bila podozriva i bežala od mene i muža. Verujte da sam očajna i da više nemam ideju šta da radim, a da ne pričam o osećaju da bacam novac na nalize, a da terapija nema efekta. Možda vi imate neki savet? Ježim se kad pomislim kako mi po kući i posteljini seje ešerihije. Ne gine nam da opet idemo kod doktorke, a to je za nas dve (ljubimicu i gazdaricu) velika trauma, a ne daje neke rezultate. Strah me i da se javljam doktorki.
Eto, to je moja tužna priča. Nataša

O: Escherichia coli je je gram negativna, fakultativno anaerobna, nesporulirajuća baketerija.

Mnogi sojevi E. coli su saprofiti, pa čak u gastrointestinalnom traktu pomažu stvaranje vitamina B grupe. Međutim, postoje sojevi Escherichia coli koji su patogeni i koji mogu dovesti do ozbiljnih oboljenja.

E. Coli izaziva inflamatorne promene najčešće u digestivnom traktu, dovodeći do upornih krvavih proliva, dehidracije i smrti ukoliko se na vreme ne preduzme odgovarajuća terapija. Pored digestivnog trakta, može izazvati oboljenja urinarnog trakta, mastitis, septikemiju, pneumoniju itd.

E. Coli je osetljiva na streptomicin i gentamicin, međutim to ne treba uzimati kao pravilo, jer se brzo stvori rezistencija na antibiotik, te je najbolje terapiju bazirati na rezultatima antibiograma.

Rezistentna je na beta laktamske antibiotke (penicilin i cefalosporini) te se oni, samim tim i ne koriste u terapiji.

Preporučila bih Vam da ponovite bris i terapiju na osnovu novih nalaza.

Pored toga, možete koristiti Feli Immun tablete koje stimulišu imunitet i mogu pomoći maci da se pored antibiotske terapije brže oporavi.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak