Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam maltezerku staru tri ipo godine, prvi put je gradivna, ulazi u devetu nedelju. Pre parenja vršila je veliku nuždu jednom dnevno. Sada po pet, šest, sedam puta dnevno i stolica joj je mekša. Da li je to zbog toga što je gradivna i blizu okota ili postoji mogućnost da je nesto drugo u pitanju? Unapred hvala na odgovoru. Anđela
O: Kod ženki postoji nekoliko znakova koji upućuju na početak okota. Oko 24 sata pre okota telesna temperatura se spušta na oko 36,1 - 36,7°C. Ovo je normalna pojava ali i najbolji pokazatelj da će uskoro nastupiti okot.

Isto tako, ako okot ipak ne nastupi 24 sata nakon pada telesne temperature, kuju treba odvesti na pregled u veterinarsku ambulantu. Takode, oko 24 sata pre okota kuji se znatno smanjuje apetit, tako da gotovo ne jede.

Zatim, traženje skrovitog mesta na kojem će se okotiti je još jedan od znakova. Ako je moguće, dobro je unapred pripremiti mesto gde će se kuja okotiti kako bi mogli pratiti stanje i da nakon okota dovoljno dobro održavate higijenu mesta.

Jedan od znakova je i tresenje poput groznice pa se ženka izgleda kao da je bolesna. Često se uočava i povraćanje i proliv. Ovo se smatra normalnom pojavom, a treba jedino voditi računa o stalno dostupnoj svežoj vodi za konzumiranje kako kuja ne bi dehidrirala.

Kuja takođe traži pažnju vlasnika jer se uz njega oseća najugodnije i želi Vas stalno u blizini.

Ponekad vlasnici pasa često daju svojim gravidnim ljubimcima mleko verujući da će to pospešiti količinu mleka za štence, međutim to nije tačno. Davanje mleka, uopšteno kod pasa, najčešće dovodi do smetnji u varenju u vidu mekane stolice ili proliva jer psi ne poseduju enzim koji razgrađuje mlečni šećer. Kako proliv dovodi do gubitka tečnosti i elektrolita, mišljenja sam kako bi takva pojava dodatno iscrpela organizam kuje, pa nema potrebe za ovakvom dohranom.

Kako navedene promene u ponašanju kuje počinju tek 24, a najviše 48 sati pre okota, povraćanje i proliv se ne bi mogle smatrati normalnom pojavom kod gravidnih kuja pa Vam savetujem da kontaktirate Vašeg veterinara kako bi na osnovu pregleda procenio da li se možda radi o nekom ozbiljnijem poremećaju u varenju koji bi mogao naruštiti njeno zdravlje, a posledično i zdravlje štenaca.

Uopšteno o uzrocima dijareje kod pasa opširno smo pisali u tekstovima Dijareja – uzroci, dijagnoza i terapija, Dijareja (proliv) i alegija, Proliv i sluzava stolica i Hronični proliv.

OZNAKE: