mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Našao sam bebu divljeg zeca, i naravno, pomerio sam ga da ne bi nastradao kao njen brat pod točkom kamiona... Šta mi predlažete, kako da se pobrinem za ovog zeku, kako treba brinuti o njima, jer je ovo divlji zec, ne kupovni, da li da ga vratim u prirodu...? Nemam srca da je ostavim, posto je njena majka verovatno neće hteti više zbog tuđih mirisa... Hvala, Vlada

О: Ako ste našli zeca težeg od 800 grama, preporuka je da ga vratite na isto mesto gde ste ga našli jer je već odhranjen od majke i sigurno zna da jede zeleniš, pa će se zadržavanjem u zatočeništvu teže prilagoditi posle na uslove u prirodi.

Novorođene bebe zečeva, za razliku od kunića: imaju dlaku (krzno), vide i čuju, i već nakon nekoliko sati su sposobne trčati.


Bebe su na mleku dok im težina ne dosegne nekih 700 grama, a istovremeno samostalno uzimaju i drugu hranu.

Divlji zec težine 80-120 grama hrani se 5 puta dnevno (svakih 4 sata), a težine oko 250 grama hrani se 4 puta dnevno (svakih 6 sati) sa oko 20 ml mlečnog obroka. Mlečni obrok se pravi na sledeći način: meša se mleko u prahu za mačiće i vruća voda, u razmeri 1:2 (oko 10 ml). Beba zeca u početku pije malo mleka, otprilike 3 do 5 ml po hranjenju. U svaki mlečni obrok umešati mlečne kisele bakterije (linex, prolife, ferzym). Sadržaj jedne kapsule probiotika raspodeliti na 5 dnevnih obroka. Obavezno osigurajte ljubimcu dovoljnu količinu dnevno sveže vode.
Kada zec dosegne nekih 700-800 grama, količinu mlečnog obroka postepeno se smanjuje prema 20 ml/dnevno sve do povratka u prirodu (kada zeka dosegne nekih 1200 grama).

Od nekih 250 grama težine, pored mlečnih obroka, divlji zec počinje uzimati i drugu hranu: razne trave, začinsko bilje, grančice drveća i grmova, oguljenu zob, krupne zobene pahuljice, zrna susama, semenke lana, očišćene semenke suncokreta. Seno, lucerka, jabuke, šargarepe, prokelj, zeleni kupus, krastavac, brokoli, lišće kelerabe (povrće dobro oprano i posušeno). S obzirom da zec jede uglavnom noću, hranu dajemo uveče (naravno, hranu sme imati i preko dana na raspolaganju). Ne treba preterivati, bitna je raznolikost. Hranu koja nadima (kupus, detelina, lišće kelerabe), kasnije uvesti u ishranu, a započeti od trave, lišća maslačka...

U Vašoj kući im treba neka kartonska kutija ili kućica kao za kunića (kućne ljubimce), koja će mu pružiti osećaj sigurnosti. Divljeg zeca ne zatvarajte u kavez. Naime, njima je potrebno puno kretanja, kako bi se razvili mišići, kosti i varenje. S obzirom da je zec aktivan predveče i noću, posebno u to doba mora imati dovoljno prostora za trčanje i to po površini na kojoj mu se neće klizati. Osigurajte mesto boravka kunića od raznih povreda koje ga mogu zadesiti. Sklonite električne kablove jer može pokušati da ih grize.


Kad malo poraste potreban mu je veći ograđen prostor na otvorenom, gde bi se pripremio za povratak u prirodu.