Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

 

 

P: Imam psa rase posavski gonič. Ima problem sa ušima, non stop trese glavom, a onda se pojavio problem sa očima - krmeljaju puno već tri godine. Radila sam mu bris oka, izolovali su bakterije streptococcus pyogenes i staphylococcus aureus. Prema tom nalazu davala sam antibiotike i kapi za oči, ali one i dalje krmeljaju. Sad su mu se pojavili i krugovi po telu gde je opala dlaka i stvara se gnoj, u predelu leđa i glave prečnika tri centimetra. Šta da radim,  jesu li to povezane bolesti?
Unapred hvala,
Jelena

O: Streptococcus pyogenes je gram pozitivna bakterija loptastog oblika, koja raste u kolonijama u obliku lanca ili niti. Ćelijski zid ovih bakterija je građen od debelog sloja mureina koji štiti streptokoke od fagocitoze, a piogene streptokoke u svom zidu imaju i polimer ugljenih hidrata koji ih deli na određene grupe.

Negativno dejstvo streptokoka se ogleda i u njihovoj sposobnosti da luče razne enzime i toksine, koji uništavaju tkiva i time pospešuju prodiranje bakterija. U terapiji oboljenja izazvanih Streptococcus pyogenes bakterijom uglavnom se koriste penicilinski preparati jer su ove bakterije osetljive na njih, ali je ipak neophodno pri njihovoj izolaciji i identifikaciji raditi antibiogram i utvrditi osetljivost.

Staphylococcus aureus je gram pozitivna bakterija koja na podlozi raste u obliku grozdova. Fakultativni je anaerob, što znači da neko vreme može opstati i bez kiseonika. Bakterija je patogena i izaziva zapaljenja kože (karbunkul, furunkul, infekcija rane), kao i unutrašnjih organa. U građu ćelijskog zida ulaze  materije koje štite bakterije od fagocitoze (murein, teihonska kiselina i polisaharidi) i aktiviraju sistem komplementa. Pored velikog broja enzima koje luče, veoma je bitan enzim laktamaza koja razlaže beta laktamski prsten (otvara njegovu strukturu) i na taj način inaktiviše neke peniciline. U beta laktamske antibiotike spadaju penicilini, cefalosporini, monobaktami, karbapenem. Postoje penicilinaza rezistentni penicilini koji imaju zaštićen beta - laktamski prsten od dejstva beta laktamaza. Kod izolacije i determinacije ove bakterije, neophodno je uraditi antibiogram, kao potvrdu osetljivosti bakterije na određeni antibiotik.

Kada je infekciju uzrokovalo više vrsta bakterija, onda bi trebalo primeniti kombinaciju antibiotika koji će dovesti do sanacije infekcije. Kod uznapredovalih slučajeva infekcije antibiotici se mogu aplikovati lokalno, na obolelo područje kože, u vidu rastvora Ili masti, kao i sistemski (oralno ili parenteralno). Za terapiju upale oka i uha koriste se masti i kapi koje u svom sastavu imaju antibiotike prema kojima su osetljivi izolovani mikroorganizmi. Dužina antibiotske terapije mora biti minimum 5 - 7 dana, a u hroničnim stanjima i duže. O dužini terapije odlučuje veterinar, na osnovu kliničke slike i  trenutnog zdravstvenog stanja.

Uz obaveznu antibiotsku terapiju, preporučila bih korišćenje hrane na bazi lososa (Brit Care Salmon&Potato), kao i preparata koji poboljšavaju regenerativnu sposobnost kože (Viacutan plus, Cani derm, Derm caps, Biotin forte itd). Možete koristiti i tablete koje podstiču imunitet (Cani Imun tablete), kao i šampone sa antibakterijskim dejstvom koji se koriste u stanjima piodermije (Pyoderm - Virbac). U našoj ponudi možete naći sve pomenute proizvode.

Preporučila bih Vam da ponovo posetite veterinara, ponovite bris uha, oka i promenjenih mesta kože i podvrgnete psa istovremenoj terapiji svih promenjenih mesta.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak