Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam jednog mačora koji je star 5 godina, nikad do sada nije bio bolestan. Poslednjih dana neće ništa da jede, a iz očiju i nosa mu izlazi sekret tako da ne može da diše. Diše teško na usta koja su mu uvek otvorena. Nije nikada bio vakcinisan. Njegov brat je uginuo pre godinu dana od istih simptoma. Ne znam šta mu je i kako da ga lečim. Unapred hvala, Danijela

O: Slab apetit, odsustvo apetita, ubrzano disanje, ubrzan rad srca, povišena telesna temperatura, apatija, kunjanje, dlaka suva, ispucala, nakostrešena, ubrajamo u opšte simptome bolesti.

Iscedak iz oka, nosa, otežano disanje mogu biti indikator obolelih respiratornih organa bez obzira da li je bolest bakterijske, virusne, parazitarne ili neke druge etiologije.

Simptomi koje ste naveli mogu biti posledica primarnog oboljenja a mogu biti i sekundarna oboljenja, kao posledica drugih bolesti, najčešće zaraznih i infektivnih bolesti.

Virusne bolesti mačaka su veoma opasne i one se preveniraju vakcinacijom. Ukoliko niste vakcinisali mačora rizik od pojave bolesti je veći.

U ovu grupu bolesti ubrajamo: mačeću virusnu leukemiju, zarazni peritonitis, kompleks mačećih bolesti disajnih puteva i mačeću virusnu imunodeficijenciju.

FeLV - mačeća virusna leukemija - ispoljavanje bolesti zavisi od imunološkog sistema jedinke a važno je istaći da mačke mogu biti latentni nosioci virusa, što znači da se prisustvo virusa kod njih ne može otkriti dijagnostičkim metodama, a one su potencijalna opasnost za druge životinje. Virus može napasti digestivni trakt, respiratorne organe, bubrege, limfne čvorove, centralni nervni sistem, genitalni trakt. Simptomatologija zavisi od sistema organa koji je napadnut.

FIP - mačeći zarazni peritonitis - uzrokuje Corona virus. Mačke se zaraze aerogeno ili per oralno (udisanjem virusa ili ako virus dospe u usnu duplju). Bolest može imati dve forme; jedna koja se karakteriše nakupljanjem vode u trbušnoj i grudnoj duplji i veoma se brzo razvija i druga forma koja se može ispoljiti na jetri, slezini, bubrezima, nervnom sistemu, oku itd.

FIV - mačeća virusna imunodeficijencija - najčešće se prenosi preko ujednih rana pa su najugroženije životinje koje lutaju i ulaze u teritorijalne borbe. Ova bolest se odvija u tri faze. U prvoj fazi je povišena telesna temperatura, otok limfnih čvorova je prisutan, može se javiti proliv, promene na koži. Druga faza je asimptomatska. Treću fazu karakterišu najrazličitiji simptomi zato što je svaki sistem organa ugrožen s obzirom na oslabljeni imunitet.

Bolesti disajnih puteva su veoma česte a uzrokovane su herpes virus 1 ili calici virusom. Pored opštih simptoma prisutni su iscedak iz oka, nosa, kijanje, kašljanje, može biti prisutna i tečnost u grudnoj i trbušnoj duplji, pojava ulceroznog stomatitisa itd.

Od mogućih bolesti respiratornog trakta naglasila bih i pneumonije i bronhitise koji takođe mogu biti virusne, bakterijske, paratitarne i druge etiologije.

Dijagnoza određene bolesti se postavlja na osnovu opšteg kliničkog pregleda, zatim na osnovu specijalnih dijagnostičkih metoda (laboratorijska analiza krvi, urina, punktata, zatim specijalni komercijalni testovi za infektivne bolesti), zatim rentgenskim snimcima, ultrazvučnim pregledom itd.

Tekst o istoj temi, koji je pisala koleginica dr. Jovanović, možete da pročitate ovde. Takođe, o preporuci ishrane za životinje u oporavku možete više da pročitate ovde.

Kako se samo na osnovu Vašeg iskaza ne može sa sigurnošću reći od čega Vaš mačak boluje, bilo bi korisno odvesti životinju veterinaru i na osnovu opšteg kliničkog pregleda postaviti osnovne smernice ka nekoj od mogućih dijagnoza a nekom od specijalnih metoda dijagnostike i potvrditi moguću bolest.

Ukoliko je prognoza povoljna i mačak preboli postojeće stanje i oporavi se, nakon toga bi trebalo da ga vakcinišete kako bi ga ubuduće zaštitili od bolesti koje mogu biti opasne i fatalne po njega.

OZNAKE: