Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Mačka je imala buve i pre 7 dana je tretirana frontlineom. Kuca je 3 puta prašena neostomosan ampulama u 1.l vode. Dvorište sam polivala nekom tečnosti, usisavamo svaki dan i bacamo uvek kesu od usisivača, ali nisam tretirala travnati deo dvorišta gde je maca dosta boravila u vreme kad je imala buve. Još povremeno neke manje buve napadaju i maca se još češe. Šta bi mogli još da uradimo i da li će u bašti pomoći sutrašnje gradsko prašenje protiv komaraca? Da li se moja maca možda češe i zato što je alergična na pljuvačku buve? Takođe, sinoć je maca iz šetnje došla bez dela dlake (u prečniku 4-5 mm) između usta i brkova.

Tu se vidi bela koža sa nekoliko sitnih crvenih tačkica, to nije crveno već deluje kao da je nasilno iščupana dlaka. Šta bi to moglo da bude? Kupila sam joj cinkvitaminsku mast za životinje, ali ona to skine šapom, ližući je. Jedna veterinarka mi  je predložila Embecin mast, ali ja sam našla samo u običnoj apoteci i to za oči.Da li da joj mažem to, sobzirom da oliže šapu pa skine i to? Primetila sam i da maca ima krte nokte, naročito na prednjim šapama, koji su se razlistali kao palmica. Sekla sam joj višak grickalicom, ali opet... Kupila sam joj vitamine u vet. apoteci, a inače jede Whiskas iz kesica, Bento granule i povremeno Science plan adult – Hill's. Inače ima vrlo lepu, mekanu i sjajnu dlaku. Šta da radim sa noktima? Jutros sam primetila na stolu gde je bila malo sasušene poškropane krvi, šta bi to moglo biti i šta da radim? Maca je stara oko 17 meseci, sterilisana je i redovno joj dajem Vitaminthe protiv parazita. Hvala unapred, Milica

O: Alergija predstavlja stanje preosetljivosti organizma prema nekim alergenima iz spoljašnje sredine. Alergeni mogu biti raznovrsni: pljuvačka buve, polen, plesan, duvanski dim, odredjena hrana ili čak drugi kućni ljubimci.

Alergija na pljuvačku buve je veoma česta. U slučaju Vaše mačke, moguće je da se radi o tome. Životinje koje nisu hipersenzibilne pokazuju tek diskretnu reakciju na ujed buve, čak i bez češanja, dok sa druge strane kod hipersenzitivnih, reakcija može biti veoma burna. U tom slučaju životinja je osetljiva na pljuvačku koju buva mora da luči tokom sisanja krvi, jer ona ima antikoagulacijsku ulogu. U njenoj pljuvački se nalaze  proteini koji su odgovorni za podsticanje imunog sistema.

Znači, alergije se manifestuju intenzivnim svrabom, koji tera životinju da konstantno češe određene delove kože, čime dovodi do njenog oštećenja. Javljaju se kraste, opadanje dlake, perutanje (najčešće na koži leđa), kao i konstantan nemir životinje. Ovakve alergijske manifestacije dalje mogu biti komplikovane bakterijskim dermatitisom. Za pojavu intenzivnih simptoma, nije presudna količina buva na životinji. Dovoljan je jedan ujed buve da pokrene alergijsku reakciju. Otklanjanjem buva sa životinje, primenom preparata protiv buva, uglavnom dolazi do sanacije procesa. Nekada je potrebno primeniti sistemsku ili lokalnu terapiju. Potrebno je neko vreme da bi se povukli simptomi na koži. Stavljajte Vašoj maci redovno Frontline Spot on preparat (svakih mesec dana) jer jedino na taj način prevenirate i kontrolišete infestaciju buvama kod Vaše mace.

Što se tiče bezdlačnog dela, najverovatnije, da je posledica mehaničkog oštećenja (promena je nastala u kratkom vremenskom roku i na ograničenom delu), bez prethodnih simptoma. Međutim, kada su u pitanju promene na koži, svakako Vam savetujem da odnesete macu kod veterinara, koji će uraditi klinički pregled i dodatne dijagnostičke metote (skarifikat, bris) i na taj način isključiti ili potvrditi, da li se radi o nekom kožnom oboljenju.

O dermatofitozama mačaka pisali smo ovde.

Kandža je tvorevina kože koja raste celog života. U zavisnosti od njene namene, može biti više ili manje oštra, više ili manje savijena. Mačke su predatori, vešti lovci i njihove kandže moraju biti savijene i stalno dovoljno oštre. Kod drugih životinja kandže se troše trenjem o podlogu. Kod mačaka, kandže se stalno održavaju oštrim tako što se listaju bočne površine kandže. Tako da opisana promena predstavlja fiziološku pojavu. Grebanjem, kačenjem i penjanjem nesvesno oštri kandže i pritom se igra i trenira spretnost. Zato je u odgoju mace veoma važno pripremiti se na takvu vrstu ponašanja i kupiti svu neophodnu opremu.

Sasušena krv može da bude posledica mehaničkog oštećenja kože, a što se tiče današnjeg zaprašivanja protiv komaraca, nemam informacije koje se sredstvo koristi i da li utiče i na smanjivanje populacije buva.

OZNAKE: