aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Do sada smo vam pisali jednom, a evo muka naterala i drugi put jer nemamo gde da se obratimo. Imamo mužjaka kanadske veverice starog godinu i po, držimo ga u kući, jako je bio mio i drag do nedavno. Proletos nije imao sreće da se pari, jedva smo uspeli da mu nađemo devojku, ali ga je ona odbila. Držimo ga unutra kao naše mezimče, ima potpunu slobodu kretanja po kući, ali zadnjih 10 dana jako se čudno ponaša, kada se neko od ukućana (sem mene) približi kavezu on nasrće na žicu i ispušta neke zvuke, mislim da brani kućicu sa hranom (to je ok), ali kada ga pustimo, 10 minuta trči po sobi i odjednom samo nakostreši rep i krene gadno da grize i napada sve koji su u sobi. Mene je juče jako ugrizao za ruku i skočio mi je u kosu, prepala sam se (mene nikada nije dirao, ja ga uvek hranim, čistim, puštam i igram se sa njim). Svaki dan popodne, oko 4 sata, krene da cvrkuće kao vrabac i gleda kroz prozor. Nikada ga nismo nosili napolje jer imamo mačka, 3 koker španijela i dalmatinca. Hrane, sveže vode i voće dobija bukvalno svaki dan. Da li možete da mi kažete šta može biti uzrok ovakvom ponašanju i da li će ga to proći? Unapred zahvalni na vašem odgovoru...

O: Kanadska veverica potiče iz travnatih prerija SAD-a, Azije i Kanade. Pripada mnogobrojnoj porodici glodara familija Sciuridae. Poznato je 262 vrste koje su rasprostranjene širom Severne i Južne Amerike, Evroazije i Afrike. Vrlo su živahne i umiljate životinje. Narastu oko 25 centimetara. Životni vek im je između 5 - 8 godina, a žive u podzemnim rovovima blizu stenja, srušenih debala ili ograda. Potrebno im je pružiti jako puno ljubavi, vremena i strpljenja da bi se lakše i brže navikli na vlasnika. Najprikladnije je nabaviti mladu vevericu koja je uzgojena u zatočeništvu.

Potreban im je prilično veliki kavez, no isto tako vole da provode vreme kao i drugi kućni ljubimci - izvan kaveza. Neke veverice vole društvo, a neke u određeno doba godine počnu izbegavati društvo i to Vam poručuje na način da Vas grize, tim pre što je glodar. Poznato je da  su u vreme polnog žara (teranja) sklone agresivnom ponašanju. Do promene ponašanja takođe mogu dovesti nagle promene ambijenta. Grickanje ruke može biti instiktivna reakcija koja je povezana sa istraživačkim duhom ovih životinja ili pojava kada se one oslobađaju stresa.
 
Vevericu pokušajte umiriti tako što ćete je lagano lupkati po nosu u trenutku kada procenite da bi Vas napala. Ako je Vaš ljubimac zaigran, uzima hranu i vodu nemate razloga za zabrinutost. Svakako joj ponudite nešto od pribora za glodanje, verovatno će nešto od toga prihvatiti, a, naravno, kroz izvesno vreme će se opustiti i smiriti.