Pretražujte...
PRETRAŽI PROIZVODE
Kategorije

Besplatna dostava za porudžbine preko 2900rsd!

Moj ljubimac

Vodena agama

  • Podelite:

Jesam li prava životinja za tebe?

Vodena agama ili kineski vodeni zmaj je umiljat i miran gušter, lako se socijalizuje, a čak ga je moguće pripitomiti do te mere da traži vlasnika za komunikaciju. Boje vodene agame variraju od smeđe do svetlo-zelene, a mužjaci su obično svetlije boje u sezoni parenja. Životni vek vodenih agama je od 10-20 godina. 

Odakle dolazim?

Vodena agama prirodno naseljava šume Indije i istočne Azije, a zadržava se obično blizu sveže vode. Velika je, dnevna životinja, arborealna, ali mogu se naći i u rupama i peskovitim mestima.

Gde volim da živim? 

Vodena agama zahteva prostrani akvaterarijum sa mnogo grana za penjanje i velikim područjem za kupanje.

 

Vodenim agamama treba prostora najmanje njihove 2 ukupne dužine (narastu i do 90cm) - jedna do dve životinjice mogu se držati u prostoru veličine najmanje 150 cm x 50 cm x 80 cm. U terarijum treba postaviti grane za penjanje, biljke, deo za sunčanje, mesta za sakrivanje. Idealno je da oko 1/3 površine terarijuma bude pod vodom, dovoljne dubine da može zaroniti 50% svoje telesne visine. 

 

Veliki rezervoar za vodu i sistem prskalice u akvaterarijumu neophodni su za održavanje vlažnosti od 60 - 90% (80% idealno). Podloga terarijuma trebala biti više peskovita jer veće komadiće drveta vodene agame mogu lako progutati. 

 

Treba  bezbediti dnevnu i noćnu oscilaciju temperature (dnevna oko 28,9°C - 31,1°C, a noćna 23,9°C - 26,7°C). Dobro je staviti dva termometra na svakom kraju terarijuma (jedan na hladnijem delu, drugi na toplijem). Svetla bi trebala biti sa tajmerom kako bi se obezbedio prikladan fotoperiod. Dnevna sunčališta trebala bi imati temperaturu od 35°C. Od osvetljenja treba obezbediti celi spektar sunčevog svetla (aktivna UV lampa ili fluorescentne cevi). Flourescentne cevi trebale bi biti postavljene 30 cm od mesta za sunčanje uz redovno menjane svakih 6 - 12 meseci. 

Šta rado jedem? 

Vodene agame su carnivori, a hrane se živom hranom (širokim spektrom insekata poput cvrčaka i raznih crva, koje je dobro prethodno vitaminizirati multivitaminskim i mineralnim dodacima). Odraslim agamama se može ponuditi i sveže voće i povrće koje je takođe dodatno oplemenjeno vitaminskim dodacima. Male ribice i pinkiji takođe se mogu ponuditi, ali treba paziti da ne dođe do gojenja agame.Mlade agame se hrane svakodnevno, dok odrasle jednom ili dvaput nedeljno. Sveža voda im mora biti uvek dostupna.

Održi me fit i zdravom

Neprikladan smeštaj i/ili loša ishrana glavni su uzroci zdravstvenih problema kod vodenih agama. Najčešći simptomi bolesti su: neaktivnost, odbijanje hrane, povrede ili otoci na telu, crvenilo ili otok u ustima, otežano disanje, otečeni zglobovi, proliv. Neke bolesti može lečiti samo veterinar, ali u većini slučajeva na poboljšanju zdravstvenog stanja utiče prilagođavanje uslova okoline i ishrane ukoliko odstupaju od preporučenih vrednosti.

Zdravlje 

Vodena agama je zdrava kada:

- redovno uzima hranu, usta nisu otečena

- nema drhtanja tela

- zglobovi nisu otečeni

- koža je neoštećena, bez tamnih mrlja ili tačaka

- ima normalnu stolicu

Volim li društvo?

U zatočeništvu se dobro pripitomljavaju, relativno se brzo prilagođavaju uslovima života i vole interakciju sa vlasnikom.

Razmnožavanje

Vodene agame su polno zrele kada postignu dužinu od 40 cm (obično je to u njihovoj drugoj ili trećoj godini). Ženkama je tada potrebno obezbediti veći prostor za gnežđenje (90 x 90 x 45 cm) sa peščanom podlogom. Novoizleženi mladi dužine su oko 15 cm a mogu se uzgajati po nekoliko primeraka u sličnim uslovima kao i odrasli. Raspoznavanje polova kod mladih agama nije moguće. S godinama mužjaci razvijaju veću glavu i čeljusti i veću krestu iza vrata, femoralne pore nešto su veće nego što je to kod ženki.  

 

Spisak za kupovinu:

Lista želja

Vaša korpa je prazna.

Dodajte proizvode u korpu

Nastavite kupovinu
0