Pretražujte...
PRETRAŽI PROIZVODE
Kategorije

Besplatna dostava za porudžbine preko 2900rsd!

Moj ljubimac

Pacov

  • Podelite:

Jesam li prava životinja za tebe?

Pacov je inteligentna i društvena životinja koja voli da živi u parovima ili u grupama. U društvu se međusobno čiste, češkaju, spavaju, komuniciraju, svađaju i tuku. To su ljubimci čija je aktivnost jače izražena noću. Najaktivniji su u ranu zoru i predveče. Preporučuje seda ih držite u istospolnim parovima, a nikako sa drugim, manjim glodarima jer postoji opasnost da bi ih napali. To su vrlo znatiželjne životinje koje su dosta jednostavne za održavanje i pripitomljavanje. Životni vek im se kreće od 2 do 3 godine. 

Odakle dolazim?

Smeđi ili sivi pacov (Rattus norvegicus) je jedna od najpoznatijih vrsta pacova. Kao kućni ljubimac drži se od 19. veka. Poreklom je iz severne Kine, a rasprostranjen je na svim kontinentima osim na Antarktiku.

 

Gde volim da živim?

Za smeštaj pacova trebalo bi koristiti srednje visoke do visoke kaveze jer vole da se penju. Dimenzije nisu tačno određene, ali se preporučuje da visina kaveza bude barem 80 cm, dok bi površina poda za dva pacova trebala biti minimalno 50 x 60 cm.U kavezu je potrebno pacovima postaviti dodatke za igru i zabavu jer u periodu rasta i razvoja vole da svašta grickaju. Takođe, preporučuje se da deo kaveza bude pokriven ili da pacovi imaju svoju kućicu u kojoj se mogu sakrivati. Osim prostranog smeštaja, potrebno im je omogućiti i slobodno kretanje izvan kaveza. Idealno bi bilo barem sat vremena na dan.U samom kavezu, osim mesta za spavanje, potrebno im je obezbediti posudicu za hranu i vodu kao i podlogu (piljevina, seno, novine, stara odeća) kojom ćete prekriti dno kaveza. Kavez postavite na mirno mesto, bez buke, promaje ili direktnog sunčevog svetla.

Kako sa mnom postupati?

Što više pažnje budete posvećivali svom novom ljubimcu to će se on pre naviknuti na Vaš glas i Vaš miris. Držite ga u rukama što češće, iako mu se u početku to možda neće jako svideti. Takođe, dobar način da se sprijateljite je da ga probate nositi sa sobom na ramenu. Nemojte ga nikada podizati za rep jer to ne vole, već ga oprezno sa jednom ili obe ruke uhvatite ispod grudi, iza prednjih nogu. 

Šta rado jedem?

Ishrana pacova je bazirana na gotovoj hrani, mešavini za pacove ili na namirnicama poput pšenice, ječma, pirinča, hleba, suncokretovih semenki, jabuka, blitve, spanaća, šargarepe i drugog voća i povrća. Masne semenke (orasi, bademi) daju se prvenstveno kao poslastice. U manjim količinama može im se takođe dati meso, sir ili jogurt. Ljudski slatkiši, agrumi, kupus i druge biljke iz porodica kelja su u ishrani pacova zabranjene. Sveža voda mora uvek biti dostupna.

Održi me fit i zdravim

Ukoliko je vaš pacov letargičan, pogrbljen, ima oči poluzatvorene, nema apetit, otežano diše, dlaka je neuredna i razbarušena, najbolje je da potražite pomoć veterinara.

Zdravlje

Pacov je zdrav kada:

- Aktivan je i znatiželjan

- Ima dobar apetit

- Ima normalnu i redovnu stolicu

- Ima uredno i čisto krzno

- Ima bistre i sjajne oči

- Nema poteškoća sa disanjem

Razmnožavanje

Pacovi postaju polno zreli između 1 i 3 meseca. Ženke imaju teranjeu skoro svakih 5 dana. Tada im se donekle promeni ponašanje pa postaju nešto aktivnije. Graviditet traje 21 do 28 dan. U leglu obično bude 4 do 10 mladunaca, a jedna ženka može u jednoj godini imati 4 do 6 okota. Mladunci dolazi na svet slepi i bez krzna. Tokom prvih 4 do 6 nedelja potrebno je da dobijaju majčino mleko. Sa 8 meseci starosti završavaju rast i razvoj i tada dostižu svoju stalnu veličinu. 

Volim li društvo?

Budući su pacovi društvene životinje, ne preporučuje se da ih držite same. Biće im puno zanimljivije i biće srećniji ako žive u parovima ili grupama istog pola. Kada se uvode nove životinje, najbolje je da su mlade (do 10 nedelja starosti), iako i starijeg pacova možete uvesti u zajednicu. U svakom slučaju to je potrebno učiniti postepeno kroz nekoliko dana. Pre toga, važno je kavez dobro očistiti i oprati kako bi se neutralisao miris pacova koji tamo boravi od ranije.

Spisak za kupovinu:

Lista želja

Vaša korpa je prazna.

Dodajte proizvode u korpu

Nastavite kupovinu
0