Pretražujte...
PRETRAŽI PROIZVODE
Kategorije

Besplatna dostava za porudžbine preko 2900rsd!

Moj ljubimac

Hladnovodne ribe

  • Podelite:

Bavljenje akvaristikom zaheva puno ljubavi i predanosti. Akvaristika je jedan od najstarijih ljudskih hobija. Vrlo široka paleta disciplina izučavanja akvaristike od vrsta uređenja, tehničkih uslova, vrsta ribica i vrsta rastinja pretvorile su akvaristiku u vrlo kompleksan hobi. Iako pomalo zahtevan, akvaristika je zapravo vrlo koristan hobi. 

Slatkovodni hladnovodni akvarijum

Hladnovodni akvarijum  je najčešći izbor akvarista početnika. Hladnovodni akvarijiumi mogu biti mali (10 l i više), iako lepota hladnovodnih riba do punog izražaja dolazi u većim akvarijumima.  

 

Hladnovodne ribe zahtevaju nešto nižu temperaturu vode (cca 18 °C), a preferiraju nešto tvrđu vodu pH vrdnosti između 6,0 i 7,5. Rasveta hladnovnodnog akvarijuma može/mora biti nešto prigušenija od rasvete tropskog akvarijuma.

Najlepši deo svakog akvarijuma, pa tako i hladnovodnog, su njegovi stanovnici. Sinonim „zlatne ribice“ obuhvata različite varijetete vrste Carassius auratus auratus, kao što su na primer pajčolanka („obična“), pajčolanka bubble eye, pajčolanka nebesko oko, karas, lavlja glava, ranchu, ryunkin, teleskop i mnogi drugi. Svaki od navedenih varijeteta se prepoznaje u mnogobrojnim morfološkim formama (kaliko, crvene, crveno-bela, tricolor i sl).   

 

Uzgoj „zlatnih riba“ seže daleko u prošlost, po pisanim tragovima započeo je u Mesopotamiji 2300. godine p.n.e., a veruje se da su se u drevnoj Kini ribe uzgajale i pre toga. U međuvremenu su dugotrajnom selekcijom razvijeni različiti gore navedeni varijeteti koji plene pažnju svojom lepotom i različitošću. Svoj današnji oblik akvaristika poprima u 19. veku u Engleskoj, odakle se počela širiti dalje po svetu. 

 

Kako bi doživljaj svakog akvarijuma, pa tako i hladnovodnog, bio što lepši i oku prijatniji potrebno ga je opremiti raznim dekoracijama, podlogom, pozadinom i eventualno pravim „živim“ biljkama. Iako je izbor dekoracija proizvoljan, dobro je upotrebljavati prirodne materijale, kao na primer različite akvarističke panjeve, kamenje, ljuske kokosa i slično. Na tržištu postoji veliki broj specjalizovanih akvarističkih ukrasa, pa samim tim gotovo svako može izabrati nešto po svom ukusu. U svakom slučaju, estetika akvarijuma je proizvoljna, u skladu sa enterijerom u kojem se nalazi i utiče na zadovoljstvo njegovog vlasnika i stanara. 

Lista želja

Vaša korpa je prazna.

Dodajte proizvode u korpu

Nastavite kupovinu
0