Početna stranica
Pet centar prodavnice
Asortiman
Akcije i preporuke
Samo u Pet centru
Pet centar klub
Pitajte naše veterinare
Udomite napuštenog ljubimca
Moj ljubimac
Kontakt
O nama
Zaposlenje u Pet centru
Obaveštenja
Fotografija meseca
Zanimljivosti
Newsletter
Knjiga gostiju
Forum
Uslovi korišćenja
Kunić


Jesam li prava životinja za tebe?

Kunići su vrlo privrženi kućni ljubimci. Pitomi su, dragi, veseli, inteligentni, vole društvo ljudi.
Životni vek im je oko 10 godina.


Odakle dolazim?
Poreklom su iz jugozapadne Evrope (Pirinejsko poluostrvo) i severozapadne Afrike. Prvi su ih pripitomili Rimljani. Postoji mnogo rasa, a najpopularnije su razne rase patuljastih i malih kunića (ovnoliki, hermelin, rex, angora).

Gde volim da živim?
Kunići su vrlo društvena i razigrana bića. Mogu se držati u kavezu ili sve vreme slobodni. Kavez mora biti površine  barem 120 x 60 cm. U kavezu kuniću treba obezbediti mesto za hranu, vodu, spavanje i dodatni prostor za kretanje. Bilo bi idealno da se u jedan ugao postavi i wc za glodare koji treba redovno čistiti. Na dno kaveza najbolje je staviti slamu, piljevinu ili hoblovinu. U trgovini za kućne ljubimce možete nabaviti i gotovu stelju za kuniće. Kunić voli mekane površine (trava, tepih). Ukoliko kunić provodi vreme van kaveza, svakako treba obratiti pažnju na kablove i otrovne biljke. U kavez mu stavite i igračke kako mu ne bi bilo dosadno. Kunići bolje podnose hladnoću nego vrućinu. Ako su na otvorenom treba im obezbediti  zaklon u senci. Ne smeju biti na promaji. Dno kaveza uvek mora biti suvo.

Kako sa mnom postupati?
Vole da  se maze i bilo bi dobro da se od malih nogu što više drže u rukama ili u krilu. Sa njima  treba postupati nežno i sa ljubavlju. Ne vole da  se podižu za uši ili kožu iza vrata, nego jednom rukom ispod donjeg dela tela, a drugom ispod grudi. Uvek moraju imati oslonac jer se tako osećaju sigurnije.

Šta rado jedem?
Najvažnije u ishrani kunića je seno, koje možete davati u neograničenim količinama. Kuniću  dnevno treba davati i sveže povrće i biljke (šargarepa, listovi brokule, kelj, blitva, detelina, cvetovi i listovi maslačka, peršun). Osim navedenog, kunići jedu i gotovu mešavinu semenki. Vole i voće, ali im ga dajte u malim količinama (jabuke, kruške, banane, pomorandže, breskve, šljive). Bitno je da im je sveža voda uvek dostupna. Treba izbegavati cvetaču, kupus, čokoladu, svež hleb, spanać, paradajz, krompir. Uvođenje novih namirnica u ishranu treba da bude postepeno, naročito kod mlađih jedinki.

Održi me fit i zdravim
Zdrav kunić ima suvu njuškicu, bistre oči, živahan je i puno se kreće. Zube i nokte treba  povremeno skratiti. Potrebno ih je redovno četkati kako bi se skinula suvišna dlaka (linjaju se svaka tri meseca). Zdrav kunić ima čisto i gusto krzno. Ukoliko Vaš kunić ima proliv, hitno ga odnesite veterinaru. Vrlo je bitno da Vaš kunić ima uvek grančice (jabuke ili leske) na koje će “trošiti” zube.

Zdravlje
Kunić je zdrav kada:
- živahan je i rado se kreće
- oči su mu bistre
- zubići i nokti mu nisu predugački
- ima suv nosić
- dlaka je čista i gusta
- stolica (kuglice) je čvrsta i redovna

Razmnožavanje
Ženka nosi mladunce 28 - 31 dan. U jednom okotu na svet dođe do 8 mladunaca, a rađaju se goli i slepi. Ženka doji do 3 nedelje. Ženke i mužjake koje ne nameravamo da parimo najbolje je kastrirati/sterilisati.

Volim li društvo?
Kunići imaju ukorenjen nagon za društvom. Odlično se slažu jednako mužjak i ženka i parovi istog pola, ali samo ukoliko su kastrirani. U suprotnom znaju da budu agresivni. Kunić se dobro slaže sa svim drugim vrstama kućnih ljubimaca. Bilo bi svakako dobro da se upoznaju postepeno. Ukoliko kunić nije kastriran, može doći do agresivnosti u suživotu sa morskim prasetom.

Spisak za kupovinu:
- informativni letak o kunićima
- veći kavez (min. 120 x 60 x 50)
- transporter
- kućica za spavanje
- posudica za hranu
- posuda za vodu
- stelja
- wc za glodare

- gotova hrana za kuniće
- vitaminski preparati
- krekeri
- drvo za glodanje
- četka
- dezinfekciono sredstvo za čišćenje kaveza
- natkrivena ograda za glodareVerzija za štampu